tisdag 11 mars 2014


Oliver Twist redovisning
Marcus Jonasson
1.  Miljöbeskrivning
Barnhemmet är en väldigt stor byggnad av tegel. Den består av tre huvud rum. Det är matsalen, cellerna och där dem sover. Matsalen är det största rummet där barnen äter, det är träbänkar och träbord och väggarna är av vitt tegel eller sandsten. Det är högt i tak och rummet är långt. I cellerna så får dem ”olydiga” barnen sitta, det är där Oliver fick sitta när han hade frågat efter mer mat. Cellerna är små rum med galler fönster och dörrar. På golvet ligger det halm som barnen kan sova på. Där barnen sover, det kommer jag inte ihåg hur det ser ut. Oliver har det inte så bra på barnhemmet eftersom han måste jobba långa dagar i kylan. På barnhemmet så måste barnen upp tvinna gamla rep så att dem kan göra nya. Om dem inte jobbar tillräckligt snabbt och bra så blir dem slagna av Mr Bumble. Maten dem får är typ gröt. Dem får en skål gröt per dag, inte mer än det.
Begravningsentreprenörens hus består av en byggnad/hus den är i tre våningar: Affären där dem säljer kistorna som är på våning 1, våning -1 där dem har köket, sovrum etc. etc. och den sista våningen -2 som är typ ett förråd där Oliver sover. Huset är inte så stort översta våningen där affären är. Den består av en disk där dem har pengarna och ”kassan”. På dörren in till huset är det två stycken lås, en med en bräda som går rakt över dörren, ett lås med en nyckel och längst upp på dörren så sitter det en klocka som ringer när någon öppnar dörren. I affären så står det kistor lite här och var. Det finns några hyllor också där dem visar upp kistor. För att komma in till huset så går man upp för en tegeltrappa som är fyra steg lång. Bakom kassan så finns det tre fönster som tycker ut som en kupol fast mer fyrkantigt. På natten så sitter det bruna träluckor på fönstren som ska skydda från stormar. För att komma ner till själva delen där dem bor så går man ner för en brant trappa. Under trappan så är en garderob som Oliver får sitta i när han har jobbat för långsamt eller gjort något fel. I det rummet så står det ett bord med stolar i mitten, det är även en öppen spis där dem lagar mat. Under det rummet i källaren får Oliver sova, det är halm på golvet och det står även lite saker där nere. Det finns inget ljus så Oliver måste ha ett levande ljus för att han ska kunna se nåt. Där är väggarna av tegel.
Fagin’s hus är ett tre vånings hus i trä. Träet på huset är brunt som dem andra huset i grannskapet. För att komma in i huset så går man upp på trappan som är utanför huset. När man kommer in så är det et litet högt rum, ungefär som ett trapp hus med en trappa som går upp till en trä dörr. I trapphuset finns det inget ljus och inga fönster så man måste ha ett ljus för att se något. Om man går in genom dörren så kommer man till ett stort rum i trä där pojkarna och Fagin äter, sover etc. etc. I det rummet finns det en öppen spis och en tvättlina där dem hänger upp näsdukarna dem har tagit. Dem har ett bord med stolar där dem sitter och äter etc. etc. Det finns fönster i rummet men dem är smutsiga och trasiga så man ser inte ut så mycket. För att se något på natten så måste man ha ett levande ljus.
2. Personbeskrivning

3. Bokens budskap
Jag tror att bokens budskap är att det inte bara finns rika människor utan att det också finns fattiga som inte har det så bra, att det finns människor som bor på gatan och inte har tillräckligt mycket pengar till mat eller hem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar