lördag 8 mars 2014

Klassiker - Avslutande uppgift


Jag har läst klassikerboken ”Onkel Toms stuga”, skriven av Harriet Beecher Stowe som gavs ut år 1852.


När man pratar som klassikerböcker så brukar man dela in dem i tidsperioder, upplysningstiden, realismen och romantiken, beroende på vilket år dem är skrivna. Alla tidsperioder har speciella kännetecken som alla vill visa något särskilt. Dessa är oftast lätta att känna igen.

Men ”Onkel Toms stuga” är ett undantag. Den skrevs under romantiken som inriktade sig på drömmar, romantik, det gåtfulla och äventyr. Sådant man tyckte var kul och spännande att läsa. Men denna boks innehåll är mer realistiskt och känns som om den har en viktig historia att berätta.

”Onkel Toms stuga” handlar om Tom, som var en av de dåligt behandlade slavarna i USA under 1800-talet. I boken så får man följa hans, men också de andra slavarnas, hårda och orättvisa verklighet. Genom auktioner så säljs de från gård till gård, vilket är längre och längre ifrån sina familjer och vänner. De rika människorna som är slavhandlare visar ingen respekt för människovärdet, vilket känns tragiskt att läsa om eftersom att det än idag förekommer.

Så man kan inte direkt märka att boken är skriven under romantiken, litterärt sett. Men historiskt sett så kan man se att strax efter att ”Onkel Toms stuga” givits ut så startade det Amerikanska inbördeskriget. Kriget grundades på syd- och nordstaternas olika syn på just slaveriet, strax efter valet om Abraham Lincoln som president. Det var faktiskt så att presidenten utpekade Harriet Beecher Stowe som orsaken till krigets början, med sin revolterande bok. Kanske var det boken som fick upproret att börja, men det har aldrig bevisats.


Synen på samhället under denna tid var orättvist, och även om många slavhandlare var medvetna om det så gjorde man inget för att åtgärda det. Så länge man själv vann på det orkade man inte göra något åt det. Stora delar av befolkningen var mycket fattiga och många barn dog redan i tidig ålder pga. sjukdomar och undernäring. Medelklassen försörjde sig på att jobba i fabriker eller som jordbrukare, samtidigt som överklassen ägde stora gårdar med många människor som arbetade under dem. Samhället var uppdelat i många klasser vars förutsättningar var mycket olika.

Så som sagt, så varierade folkets levnadsvillkor mycket. En del var fattiga och en del var rika. Fattigdomen var som extra stor under det Amerikanska inbördeskriget. Husen man bodde i var endast gjorda av trä och var förmodligen mycket kalla under vintern. De fattigaste i samhället hade inte alltid råd till mat vilket gjorde det svårt att klara sig. Slavarna kunde ha det ännu jobbigare. Om deras husbonde inte tyckte att de hade skött sig under dagen, kunde de bli bestraffade med att inte få mat under kvällen. I delar av boken så får man läsa om när Tom även får kropps- och tortyrstraff.


Om jag skulle jämföra boken ”Onkel Toms stuga” med t ex. filmen om Oliver Twist, så kan jag märka både stora likheter men även skillnader. Detta gäller även om de båda verken från början är skrivna under olika tidsepoker. Boken om Oliver Twist skrevs år 1838 av Charles Dickens, som filmen sedan är baserad på.

Samhället i de båda verken är rätt lika, fast samtidigt inte. ”Onkel Toms stuga” utspelar sig i USA under romantiken och Oliver Twist i England under realismen. I ”Onkel Toms stuga” så är samhället ojämnställt och man utnyttjar en hel folkgrupp som obetald arbetskraft. Differensen mellan fattiga och rika är mycket stor.

Oliver Twist utspelar sig i London, där många barn är hemlösa och får bo på gatan. Precis som Oliver. Beroende på vilken del av staden man befinner sig i är fattig- och rikedomen stor. I slumkvarteren eller förorterna till London är de flesta fattiga. Medel- och underklassen försörjer sig på att jobba i fabriker och industrier, eftersom att det var under realismen som produktionen av framför allt ångbåtar- och lok tog fart. Folk som tillhörde överklassen kunde ha arbeten som t ex. politiker. De bodde i stora hus med mycket tjänstefolk som passade upp på dem. Även här så är skillnaden mellan rika och fattiga stor.

Några likheter mellan dessa verk är:
·      Båda samhällen kantas av fattigdom, men i slutändan är det rika människor som avgör hur det hela ska sluta.
·      Båda verkens handling är mycket realistiska, och känns som om de har ett viktigt budskap och en viktig historia att berätta. Ett budskap som passar in på båda verken är att man aldrig ska ge upp och hjälpas åt.
·      I båda verken, i alla fall av dem versionerna som jag har sett och läst, så slutar de ganska olyckligt, tyvärr.

Men några olikheter mellan dem är:
·      Som sagt så är ”Onkel Toms stuga” skriven under romantiken, och Oliver Twist under realismen.
·      ”Onkel Toms stuga” utspelar sig på USA:s landsbygd, samtidigt som Oliver Twist utspelar sig i Englands London. Detta gör att miljön i böckerna skiljer sig mycket från varandra och skapar olika uttryck.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar