måndag 3 mars 2014

Avslutande klassiker-uppgift

Jag har läst klassikern ”En liten prinsessa” av Frances Hodges Burnett.

Boken är skriven under realismen vilket betyder att den speglar verkligheten och hur det såg ut då. I det här fallet utspelar sig boken i London på en av de många internatskolor som fanns och jag tycker verkligen att F H Burnett har lyckats fånga tiden. Hon beskriver gråa kalla gator, så gråa att ljuset från lyktstolpen knappt når fram. Rika familjer i ståtliga hus som ibland kan verka vara ett slott, och värmen, värmen hos Saras favorit familj Montmorency. Hon beskriver detaljer som om det var en fattig och utsvulten tiggare som berättade.

Samhället på den här tiden var väldigt uppdelat och på grund av den snabbt ökande befolkningen blev det med tiden två olika folkslag, de rika som hade råd med ett stort fint hus och hundratals av dyrbara tyger, och de fattiga som knappt hade råd med mat. Man delade upp London i väst och öst. I väst bodde de fattiga och i öst de rika.

Under realismens 1800-tal ökade också handeln och utländska importer av tyg, djurkött och skinn blev allt vanligare. Sara, bokens huvudkaraktär, kom från en mycket rik familj i Indien. Eftersom hennes pappa äger en förmögenhet ser man till att Sara får det så bra som möjligt på skolan. Hon får importerade skinnmöbler, sidenklänningar, skor, hårband och mycket annat från just Indien.

1800-talet var också den tid då Londons mest kända byggnader restes, så som Trafalgar Square, Big ben, Houses of Parliament, Royal Albert Hall, Victoria and Albert Museum och sist men inte minst Towerbridge.


”En liten prinsessa” handlar om Sara Crew. Sara och hennes pappa, kapten Crewe, bor tillsammans i en bungalow i det stora landet Indien. Eftersom Sara bara har sin pappa träffar hon inte så mycket folk utan håller sig mest inne i bungalowen. Kapten Crewe äger en stor förmögenhet behandlar Sara som en riktig liten prinsessa. Sara är väldigt lillgammal av sig och kapten Crewe älskar att tillbringa långa dagar tillsammans med hennes speciella och lite lustiga humor.

När Sara fyller åtta måste hon börja studera och kapten Crewe och Sara beger sig till en av Londons lyxigaste Internatskolor, Fröken Minchins skola för förtjusande flickor. Eftersom Sara inte börjar tvärt ger sig familjen Crewe ut på jakt efter Emily, den perfekta dockan som ska hålla Sara sällskap.

Under Saras tid på skolan träffar hon många nya personer och blir fröken Minchins favorit och uppvisnings elev. Sara får vara med på många nya äventyr och träffar även den ” Indiske mannen”.



Jag har sett en film som heter Oliver Twist. Oliver twist utspelar sig också under realismen och runt London.

Oliver Twist har skrivits om många gånger och även fildramatiserats en hel del vilket är vanligt för en klassiker. Författaren Charles Dickens beskriver samhället som ett typiskt medelklassamhälle i London där man ofta får klara sig själv. Även i Oliver Twist finns det tydliga skillnader mellan människorna. Förutom rika och fattiga finns här också medelklass. Medelklassen kan man jämföra med dagens hushåll. Vi har det såklart lite bättre än vad man hade det då men dagens samhälle är det närmsta man kan komma dåtidens medelklass. Oliver tillhör egentligen de fattiga men allteftersom filmen går träffar han på andra människor och får tillslut ett ganska bra hem.


Eftersom vi såg två olika filmer av Oliver Twist är vissa saker lite svåra att beskriva eftersom de ser olika ut i filmerna.

Oliver Twist och En liten prinsessa är faktiskt förvånansvärt lika varandra. De passar så bra ihop att de skulle kunna vara med i samma berättelse. Detta kan ju bero på att båda är skrivna under realismen då man skrev väldigt verklighetstroget och verkligheten var då ganska bister. Såklart finns det skillnader också.

Skillnader:
·      Oliver Twist handlar om en pojke och En liten prinsessa om en liten flicka.
·      I båda berättelserna finns det en förälder de aldrig nämner p.g.a. deras tidigare död. I filmen dör sedan också deras andra förälder men här finns det skillnad. Saras pappa dör medan Olivers mamma dör.
·      Sara tas ifrån sin vänlighet och blir till träl, men Oliver går från träl till att vara fri och får ett vänligt hem.
·      Sara har ett fast hem på internatskolan, detta har inte Oliver.



Likheter:
·      Båda berättelserna utspelar sig kring London.
·      Sara och Oliver verkar vara i ungefär samma ålder, detta kan man veta eftersom de nämner båda deras ålder.
·      En likhet som man kanske inte tänker på så mycket är att Sara Crewe faktiskt blir föräldralös efter en tid då hennes pappa dör och föräldralös är Oliver också.
·      Både Oliver Twist och En liten prinsessa utspelar sig som sagt under realismen.
·      Båda behandlas flera gånger om dåligt.

·      Båda träffar nya vänner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar