söndag 2 mars 2014

Oliver Twist - Uppgifter till filmen

Miljöer
Till barnhemmet kommer Oliver i början av filmen, då han är runt 7 år gammal. Det är ett stort hus med många rum. Barnen här tvingas arbeta från tidigt på morgonen till sen kväll. Deras uppgift är att tvinna upp gamla repstumpar och tvinna nya av de gamla. Arbeta gör de utomhus i kylan på vintern och inte får de mer kläder bara för att det är kallt. Barnhemmet är en hemsk plats där barnen inte har mycket att säga till om. Jag såg barnhemmet lite som ett fängelse, trånga utrymmen, lite ljus och taggtråd runt området. Maten är inte heller bra, de får endast en blaskig soppa som beskrivs som välling. Inte långt ifrån barnen sitter de styrande och äter betydligt mer än de behöver. Oliver tvingas av de andra barnen att en dag be om mer mat. De styrande på barnhemmet tycker att han var mycket otrevlig och skickar iväg honom från barnhemmet.

Något år senare kommer Oliver till begravningsentreprenören, då han blivit ivägskickad från barnhemmet. Hos Mr. Sowerberry blir Oliver lärling. Mr. Sowerberry visar sig vara en snäll och omtänksam man. Mrs. Sowerberry verkar däremot vara en mycket strikt och elak tant. En annan lärling vid namn Noah, retar Oliver och tycks inte alls gilla att han blivit Mr. Sowerberrys favorit bland dem. Mr. Sowerberry ser till så att Oliver sköter sig för att undvika Mrs. Sowerberry som helst ser att Oliver arbetar. Huset är relativt litet med många rum. Oliver får bo i källaren där han tvingas sova på golvet bredvid en massa kistor. I huset finns många mörka möbler och det är allmänt mycket saker överallt. Jag tror att Oliver trivs bättre här än på barnhemmet, eftersom han faktiskt får tillräckligt med mat här. Oliver känner sig orättvis behandlad av Mrs. Sowerberry och bestämmer sig för att rymma.

Väl framme i London stöter han på Dodger som tar med honom till Fagin. Fagin visar sig vara ledare för en tjuvliga på ett 20-tal pojkar. Deras uppgift blir att lära sin nya kamrat Oliver att stjäla, vilket Oliver inte förstår förrän han själv ska göra det. Att stjäla av folket i London vill inte Oliver, då han är blyg och känslig som person. 

Tjuvligan bor i ett litet hus i ett hus med flera våningar. Huset ligger någonstans i centrala London. Våningen liknar en vind av något slag. Trots att huset ligger mitt i staden verkar Fagins hus inte uppmärksammas. I huset hänger flera näsdukar som barnen stulit av folket. Meningen är att de ska sys till nya och sedan säljas. För övrigt är det mycket smutsigt och ohygieniskt i huset. De sover alla i låga, trånga sängar. Stöldgods ligger också utspritt i huset. Förutom att stjäla verkar Oliver trivas hos Fagin. Till skillnad från barnhemmet, får han mat och en bra sovplats. Hos Fagin får han även många nya vänner.

Personer i boken
Oliver verkar vara en blyg och känslig kille, antagligen på grund av hans hemska uppväxt. Trots alla opålitliga människor han träffar verkar han alltid vara trevlig och artig mot dem. Oliver har ofta otur och lyckas alltid hamna på fel ställe vid fel tidpunkt. Att han lyckas vara så stark som han är, med en bakgrund som sin, är svårt att förstå. Oliver är försiktig men kan säga ifrån då han blir riktigt arg. Hos begravningsentreprenören talar Noah illa om hans mamma, vilket får Oliver att koka av ilska. Då kan han inte tygla sig och ger Noah en snyting.

Fagin är mannen Oliver kommer till i London. Han verkar vara snål och girig. Trots sina dåliga sidor har han sett till så att barnen lever. Han ger dem mat och husrum. Jag skulle nog beskriva honom som en självisk men omtänksam man. Fagin har själv lärt barnen stjäla och gjort dem till professionella ficktjuvar. Stöldgodset tar han själv, men ser dock till så att barnen har tillräckligt för att klara sig. Fagin har själv varit tjuv, men lär nu upp barn att stjäla, då han nu är för gammal. Det är framför allt i slutet av filmen Fagin visar sin bästa sida. Han berättar för Oliver att han älskar honom som om han vore en son till Fagin. Genom att bara titta på Fagin förstår man att han är ganska ohygienisk. Jag tror även att han ser äldre ut än vad han egentligen är.

Även Nancy är föräldralös och har hamnat hos den sluge Fagin. Förmodligen var det till hennes fördel att göra det. Fagin är både är snål och girig och lär barnen stjäla för att sedan själv ta hand om stöldgodset. Men trots sin snålhet ser han till så att barnen får mat och husrum. Nancy är ett av barnen som faktiskt inte hade klarat sig utan honom. Hon verkar vara en omtänksam och pålitlig flicka. Att hon blir arg på Fagin är väl kanske inte så svårt att förstå, eftersom han är orsaken till att hon numera är professionell ficktjuv. Nancy arbetar åt Fagin får att få mat och överleva. Hon är den enda flickan som bor hos Fagin och bryr sig mycket om hur pojkarna mår. Hon har bott hos Fagin hela sitt liv men vill inte göra det längre, då hon inser att hennes arbete inte lönar sig. Fagin förbjuder henne till att rymma, eftersom han anser att hon fortfarande står i skuld till honom. 

Budskap
Charles Dickens skrev ”Oliver Twist” under senare 1800-tal, under realismen då man ville skildra tidens verklighet med människornas vanliga problem i verkliga livet. Jag tror att Dickens skrev boken för att han ville berätta om det verkliga livet för en föräldralös pojke som Oliver. Jag såg Oliver som en ”typisk” föräldralös pojke. Kanske var det ingen annan författare som hade skrivit om barnens uppväxt under 1800-talet, liksom ingen förstod deras verkliga problem. Han ville även skildra de rikas liv med de fattigas liv. I filmen får man en klar uppfattning om hur mycket makt de rika hade under 1800-talet, till skillnad från de fattiga. Meningen med att skriva om det var kanske att visa att alla människor är lika mycket värda, oavsett makt och rikedom. Att livet inte alltid är lätt och man måste kämpa för att nå sina drömmar. Att aldrig ge upp oavsett hur mörkt det än ser ut att vara tror jag också var ett av många budskap Dickens ville förmedla. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar