torsdag 6 mars 2014

Klassiker - Avslutande Uppgift


1.     Jag har läst boken ”En liten prinsessa” av Frances H. Burnett.

2.     Boken är skriven under romantiken. Det märker man eftersom att även om det händer en del sorgliga saker så är det ändå en ganska glad, spännande och lättsam bok, som handlar om en liten 11-årig flicka. Till skillnad från till exempel Oliver Twist så handlar boken mycket om rika människor med ett enkelt liv. Boken är inte heller särskilt realistisk. Även om det inte händer några helt omöjliga saker så har huvudpersonen (Sara) en oerhörd tur hela tiden, vilket kan kännas lite orealistiskt. Det händer hela tiden en massa bra saker och allting löser sig förr eller senare. Dessutom är Sara nästintill perfekt och har mycket få brister. Vad som än händer är hon alltid glad och trevlig. I verkligheten brukar det inte gå riktigt så lätt, åtminstone inte för mig.

Så boken är alltså inte skriven under realismen. Den är inte heller skriven under upplysningstiden, då den inte har någonting att göra med vetenskap, uppfinningar, eller något annat sådant. Den är inte samhällskritisk och den handlar varken om vetenskap eller ”det hårda livet”. Dock visar den faktiskt ibland hur hårt livet kan vara, som när Sara förlorade allt och gick från skolans favoritelev till skolans piga. Dessutom dog hennes far, vilket gjorde henne jätteledsen eftersom att hennes mor också var död. Men trots det så märker man ändå ganska tydligt att boken är skriven under romantiken.

3.     ”En liten prinsessa” publicerades år 1902, men från början var boken en novell, som publicerades år 1888. Jag skulle tro att boken utspelar sig under den tid då den skrevs, alltså slutet av 1800-talet. De har inga bilar, vilket man började få i början av 1900-talet, så den måste utspela sig innan dess. Jag tycker samhället i denna bok var ett typiskt engelskt samhälle under 1800-talet. Den utspelar sig för det mesta i London, så det är kanske inte så konstigt. I början utspelar den sig i Indien, och då märker man en stor skillnad på miljön där och i England. I Indien är det soligt, trevligt och färgglatt medan miljön i England är mycket mer grå och trist. Det regnar ofta och ibland är det väldigt kallt ute.

Tyvärr verkar det som att de flesta var väldigt ytliga och hade mycket fördomar om folk. När Sara började på sin nya skola i England så började alla genast beundra henne och ville bli vän med henne. Till och med fröken, miss Minchin, var snäll mot Sara – även om hon egentligen inte gillade henne. Men sedan, när Saras pappa förlorade alla sina pengar och dog, så var Sara helt plötsligt inte det minsta rik längre. Då var det bara några få personer som fortfarande ville vara vän med henne, och hon tvingades arbeta som piga för att få bo kvar på skolan. Miss Minchin behandlade henne jättedåligt och tyckte att hon inte var värd något bara för att hon inte var rik längre. Även den andra pigan – Becky – behandlades precis lika dåligt. Ingen fick prata med henne och absolut inte vara vän med henne. I början var det även en del elever som hade fördomar om Sara, bara för att hon var från Indien, vilket också är fel. Så det verkar som att samhället var väldigt ytligt och ganska orättvist.

Livet verkar inte ha vart enkelt på den tiden. Var man inte rik så fick man verkligen kämpa. Sara stötte på en flicka en gång som antagligen var hemlös. Hon satt utanför bageriet i staden och höll på att svälta ihjäl, så Sara delade sina bullar med henne, det tycker jag var väldigt bra gjort.

Även om man var rik så kunde livet såklart vara svårt. En av de yngsta eleverna på skolan, Lottie, hade förlorat sin mamma. En annan elev var bara allmänt osmart och var nästan inte duktig på någonting. Därför hade hon väldigt dåligt självförtroende och mådde inte så bra. Och så träffade Sara en indisk man, som var deprimerad då han kände skuld för att hans kompis hade dött, och dessutom visste han inte vart denna mannens dotter hade tagit vägen, vilket gjorde honom ännu mer ledsen. Hans kompis visade sig vara Saras pappa, och Sara var därmed den dottern som han hade letat efter.

Livet var alltså precis som det säkert alltid kommer vara - ibland en dans på rosor och ibland riktigt slitsamt och jobbigt.

4.     Jag tänkte jämföra ”Oliver Twist” med ”En liten prinsessa”.  I Oliver Twist är miljön i samhället väldigt mörk, grå och fattig. De flesta verkar inte ha det så enkelt, och allting är väldigt slitet och smutsigt. Det utspelar sig i en stad, så det är mycket hus och människor, och det är allmänt trångt. En liten prinsessa utspelar sig också i en stad, men där är det mer lyxigt och inte så slitet, och även om det är en stad så finns det ändå lite växter här och där.  

I båda böckerna är samhället ungefär så som jag beskrev det innan: folk är väldigt ytliga, nästan allt handlar om pengar, och det är en väldigt stor skillnad på de rikas och de fattigas levnadsvillkor. Lagarna var otroligt stränga och man kunde få dödsstraff för småsaker, som att ha stulit något. Detta ser man i Oliver Twist, då Fagin fick dödsstraff eftersom han var en tjuv. Det gällde alltså att följa alla de strikta regler som fanns i samhället. Det fanns även mång normer, som att kvinnor inte fick göra ”manliga” saker och att man inte fick prata med en slav/piga/annat tjänstefolk, annat än för att befalla dem något. Helst skulle man inte vara trevlig mot någon som var lägre rankad än man själv.

5.     Det finns väldigt många likheter mellan de två verken, till exempel:

·      Båda handlar om ett snällt, väluppfostrat barn.

·      Båda utspelar sig någon gång under 1800-talet.

·      Båda visar att livet oftast var väldigt hårt förr i tiden.

·      De visar även att skillnaden mellan fattiga och rika var väldigt stor förr i tiden.



Böckerna är egentligen ganska lika, det som skiljer dem mest åt är nog miljön. Även om båda utspelar sig på samma plats och under samma tid (åtminstone ungefär samma), så känns miljön helt annorlunda. Den är så mycket smutsigare och slitnare i Oliver Twist, vilket det gör att allting känns lite värre där än vad det gör i En liten prinsessa.

En annan skillnad är att Oliver Twist handlar mycket om olagliga saker, som att stjäla och till och med mörda folk, eftersom att Bill mördade Nancy. En liten prinsessa handlar inte om något sådant, utan mer om livet i skolan, vilket inte Oliver Twist gör. En liten prinsessa är nog lite mer av vad folk skulle kalla ”tjejig”, kanske för att boken handlar om en tjej, medan Oliver Twist nästan bara handlar om killar. Den enda tjejen som finns med bland de större rollerna är Nancy.

Sen så måste jag säga att Oliver Twist är lite hemskare än En liten prinsessa. Även om Saras pappa dör i En liten prinsessa så är det flera personer som dör i Oliver Twist, och dessutom dör de på mer brutala/hemska sätt. Nancy blev misshandlad till dötts, Fagin blev hängd (vilket man dock inte fick se), Bill råkade hänga sig själv, m.m. Och i En liten prinsessa visade de heller aldrig när Saras pappa dog, utan man fick bara reda på att det hade hänt.

Sedan så är det mer fattigdom och mer lidande i Oliver Twist. Där är fler personer som har det svårt än vad det är i En liten prinsessa. Oliver Twist är nog lite mer realistisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar