måndag 3 mars 2014

Oliver Twist- Uppgifter till boken...



1.     Barnhemmet var en hemsk plats. Där blev barnen sjuka och i vissa fall dog de. Pojkarna var tvungna att tvinna upp gamla repstumpar så de kunde återanvändas till nya rep. Flickorna städade och skurade golven, de lagade maten till pojkarna och så vidare. Både pojkar och flickor hade det svårt.
Miljön var rätt unken och man kunde nästan känna lukten från deras tunna soppa som de åt till middag varje dag. Det jag lade märke till var att inget var riktigt färgglatt, allt var i någon grå eller brun färg. Det gjorde att allt blev väldigt dystert.
När de åt mat så åt de i en stor matsal där det fanns långa bord med bänkar som satt fast borden. Pojkarna åt för sig och flickorna åt för sig.

Hos begravningsentreprenören var det mer färgglatt men ändå inte så glada färger. De färger som finns där i hans butik där han tillverkar kistor är insidan i kistorna som oftast är i röd sammet.
Hos begravningsentreprenören har han det ganska svårt, inte så svårt som han hade det på barnhemmet men tillräckligt jobbigt. Alla har så grå och svarta kläder. Jag tror att begravningsentreprenören har svarta kläder på sig hela tiden för att om det kommer någon som sörjer så ska han ha på sig svarta kläder. Mrs. Sowerberry var väldigt hård mot Oliver för hon ville inte ha någon mer att ge mat.
I affären var det skelett och andra saker som skrämde Oliver till en början. Oliver fick sova på golvet inne i affären eftersom de inte hade någon säng till honom och så hade de inte råd till att köpa en.

Hos Fagin var det smutsigt och allmänt äckligt. Jag har en känsla av att det inte luktade så bra inne i Fagins bostad för att först och främst var han själv inte så renlig och inte heller pojkarna var renliga. De hängde upp en massa näsdukar som någon antagligen hade snutit sig i. Maten hos Fagin verkar vara lite ofräsch men det verkar som att det går att äta eftersom de äter det med god lust. 
Oliver blir ändå bättre behandlad hos Fagin eftersom Fagin är snällare än man tror. Han ger honom mat och husrum och så vidare. Oliver får några vänner hos Fagin till exempel Dodger. Utanför Fagins bostad är det väldigt smutsigt och lerigt. Vägarna var leriga och det låg smuts överallt. Det gör att allt känns mer ofräscht än vad de egentligen är.

2.     Oliver är en liten snäll kille som har lite lockigt hår. Han har blivit slagen under sin uppväxt och han har sett saker som inget barn ska tvingas se. Till exempel har han sett folk dö mitt framför ögonen på honom och så vidare. Han har dess utom blivit skjuten i armen.
Han har inga speciella intressen, om han har det så har han visat de i alla fall inte visat några av dem. Han har inga vänner för det har han inte fått ha några vänner för dem om han har bott hos.   

Fagin är en gubbe som är på ungefär 60 år tror jag. Han är rätt snäll eftersom han tar hand om pojkarna och ger dem mat och husrum. Men han är samtidigt väldigt självisk. Han vill ju att pojkarna ska tjäla en massa saker av folk på stadens gator för att han vill ha värdesaker och pengar.
I slutet när oliver besöker Fagin i fängelset så är Fagin inte längre är så självisk eftersom han säger att Oliver får alla hans skatter som han har snott åt sig via pojkarna under åren.   
Jag tycker att han är äcklig och väldigt ofräsch. Man kunde nästan känna den stinkande lukten som kommer från honom och hans kläder, även fast jag inte själv var där.

Nancy är en tonårstjej som har levt nästan hela sitt liv hos Fagin. Jag tror att han hittade henne på gatan, fattig och eländig. Han gav henne mat och ett hem. Jag tror att han fick henne att stjäla saker av rika människor så som han har fått pojkarna att göra samma sak.
Hon ångrar nog att hon bodde hos honom och att hon blev indragen på den kriminella banan. Hon verkar inte så glad över att ännu en pojke skulle tvingas in på den banan, en pojke som var så snäll som Oliver var. Jag tror att hon tyckte synd om Oliver.
Hon är en snäll tjej. Man får inte veta om hon har några intressen.

3.     Budskapet i boken är nog att inte alla är snälla så som Oliver är, och att alla har bra sidor men att de inte alltid syns på utsidan.
Anledningen till att Charles Dickens skrev boken var nog för att de rika folken på denna tid. Eftersom Charles inte viste att eftervärlden skulle ha nytta av hans böcker och kunskaper så skrev han den på ett sådant sätt så som att de rika skulle förstå hur det var för de fattiga.    
          

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar