torsdag 6 mars 2014

Klassiker- Gullivers resor


Boken jag har läst heter Gullivers resor. Gullivers resor är skriven av Jonathan Swift. Jag har läst originalversionen.

Boken handlar om Gulliver som är smart och är väldigt bra på att lära sig nya främmande språk. Han kan mycket, till exempel så kan han segla ett skepp och bygga en båt. Han är väldigt insatt i politikens värld och kan allt om den.
Han gillar att åka på upptäcktsresor. Han var skeppsdoktor på ett skepp som seglade in i ett par klippor så skeppet sjönk. Men Gulliver klarade sig och sedan simmade han jättelångt. Till sist kom han fram till en strand. Han gick upp på land och lade sig på en stor gräsmatta där gräset var kort och jämt. När han vaknade var han fastbunden i marken. De som hade bundit fast honom var invånarna i Lilliput.
Han stannar i Lilliput i nio månader efter att lilliputerna hade insett att han inte var farlig. Lilliputerna var ungefär sju centimeter långa och ordentliga och hade en annan sorts lagbok där det var mycket strängare regler än i Europa på den här tiden.
Efter nio månader tvingas Gulliver lämna landet för att han bröt mot många av deras lagar och han hade varit oartig mot kungen och så vidare.
Han hittade en båt som han reparerade och sedan åkte han hem till England.

Men han var sugen på mer äventyr så han åkte med ett annat skepp men när de skulle gå i land på en främmande ö för att kolla vad det var för något glömde de Gulliver på den ön och han blev fast där. Han hamnade på ett fält som var jättestort. Han dog nästan när en dräng hittade honom och lyfte upp honom. Han blev förd till drängens herre och då träffade Gulliver hans dotter som tog hand om honom. Gulliver lärde sig jättarnas språk snabbt med hjälp av bondens dotter. Bonden ville känna pengar på Gullivers litenhet och det var vad han gjorde. Till sist köpte drottningen honom av bonden och då sa Gulliver att han ville att dottern skulle ta hand om honom. Så blev det. Kungen ville lära sig allt om europeisk politik och hur länderna styres.  
Gulliver stannade i det landet under ungefär ett och ett halvt år. I detta land var Gulliver den som var sju centimeter lång medan folket där var som jättar. Gulliver trivdes där men en dag kom en örn och förde bort hans lilla låda där han bodde. Hans låda blev upp plockad av ett skepp och det skeppet förde honom en än gång till England.

Han ville där emot ha mer äventyr så han följde med ett skepp som skulle utforska. Gulliver hamnade på en väldigt liten ö som han sedan färdades vidare till en annan ö. Då fick han se en flygande stad. Han blev upp plockad av staden. Där var alla väldigt smarta och man var tvungen att väcka dem från deras grubblerier innan de inte viste vad de gjorde längre. Där handlade allt om matematik och musik. Man tänkte inte realistiskt, det var därför alla husen var sneda och så vidare. Antagligen såg de ut så för att någon hade gjort en felräkning.
Gulliver lärde sig deras komplicerade språk med hjälp av en egen lärare. Gulliver var inte lika smart som dem så det tog lite tid att lära sig det språket. Dessa människor var i normal storlek så som Gulliver. De var väldigt intresserade av politiken i Europa och hur det styrdes. Gulliver stannade inte så länge här eftersom han inte trivdes där.
Gulliver blev avsläppt ner på jorden igen där han åkte till ett litet land med en trollkarl. Trollkarlen kunde frambringa de döda så han frambringade kända personer genom tiden så Gulliver kunde få veta vad som egentligen hände för att de skulle bli kända.
Gulliver åkte där ifrån efter några veckor och sedan åkte han till Japan där han var tvungen att slicka kejsarens golv. Bokstavligt talat.
Gulliver ville åka hem så det var vad han gjorde, han tog första bästa skepp hem efter att ha lärt sig några av deras ceder. Han återvände då till England igen.

Gulliver var tyvärr inte trött på att utforska så han blev befälhavare på ett skepp som blev kapat av pirater. Gulliver blev ilandsatt av piraterna på en öde ö som var okänd. Han vandrade omkring tills han kom till en äng med så kallade ”yahooer”, vidriga varelser som är släckt med människan. De var inga tänkande varelser.
Hästarna var de varelser här som var de tänkande djuren, de var som människor.
Gulliver fick en husbonde som var en häst. Befolkningen var hästar.
Eftersom Gulliver verkade vara en tänkande varelse lät de honom stanna hos dem. De lärde honom språket och han lärde dem allt om vad som fanns i hans värld. Till exempel detta om politiken.
Gulliver stannade i landet där hästarna bestämde i tre år och lite till. Men han såg som en ful ”yahoo” av nästan alla där. Till sist hade Gulliver blivit en av dem och deras tankesätt. Deras tankesätt var mycket bättre än det tankesättet som människorna har eftersom hästarna inte är det minsta aggressiva. Om de inte är aggressiva så är det inga kriminala och inga krig skulle startas och så vidare.
När Gulliver sedan tvingas åka där ifrån för att på ”hästmötet” bestämdes det att alla ”yahooer” skulle utrotas så åkte Gulliver där ifrån. När Gulliver sedan kom hem så tålde han inte ens lukten av en människa för att han tyckte att de bara var okunniga ”yahooer” så han köpte några hästar som han samtalade med ofta. Han tålde inte ens lukten av sin egen fru eller sina barn.


Jag tycket inte om boken eftersom det först och främst inte var min typ av bok och sedan så handlade den nästan bara om politik och hur de diskuterade det. De samtalade egentligen inte. Det kunde hända ibland, men inte så ofta. Det var så svårläst. Texten var jobbig och han använde hela tiden en massa gammaldags ord som jag inte vet vad de betyder. Han använde också en massa mått som man inte förstod. Till exempel fot, aln, en halv engelsk mil, och så vidare.
Jag tycker man ska läsa den här boken om man gillar politiska åsikter och inte särskilt mycket handling.
Det som jag tyckte var bra med boken var att vissa avsnitt hände det faktiskt någonting. Så det var det bra med den boken.
Jag kan inte komma på ett klart budskap med boken men ett är väl… ”Lär dig av de som kan” eller ”Våga upptäcka”
Jag tror att det som författaren vill säga med boken är att man ska lära sig av varandra, varandras ceder och religioner och inte döma dem efter det. Och att det är bra att lära sig nya saker.                      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar