torsdag 6 mars 2014

BokRedovisning Isabell


Jag har läst boken Oliver Twist, och det är inte originalet för den är skriven av May Bylock men originalet är skrivet av Charles Dickens.
Boken handlar om en pojke som från början är hemlös och han heter Oliver Twist, och från början är han från ett barnhem som tog hand om honom, eftersom ingen visste vem hans mamma eller pappa var. Huvudpersonen är Oliver, barnhemmet sätter upp en annons om Oliver och på den står det ”Den som kan ta hand om Oliver Twist får fem pund”, och då är det en begravningsentreprenör som får ta hand om Oliver, och Oliver får jobba på olika begravningar, de som har hand om begravningarna tycker att det är bra eftersom att Oliver ser ledsen ut.
Sedan rymmer Oliver till London, och det tar ett tag eftersom att han går hela vägen till London. När Oliver blir trött efter ett han har gått därifrån till London så sätter han sig ner och det kommer en liten pojke fram till honom som har en kapa och en hatt på sig, och han kallas för Dodger, han tar med Oliver till ett hus där det finns massor av andra pojkar i deras ålder och det är en gammal gubbe som tar hand om dem och han heter Fagin.
Fagin vill först inte att Oliver ska veta varför alla andra pojkar går ut på dagen och sedan kommer hem med massor av saker, så de säger först att de jobbar men sedan får Oliver veta att de är tjuvar och att de tar saker som näsdukar och andra värdefulla saker från rika personer.
Sedan ska dem börja lära Oliver hur man gör så att han kan vara med de andra pojkarna när de tjuvar, de övar hemma genom att Fagin klär ut sig och pojkarna får försöka ta saker som Fagin har stoppat ner i fickorna på en kappa som han har på sig, och Oliver lyckas ganska bra med det så han får en dag följa med de andra ut och Doger och en annan ska visa hur man gör första gången ute bland folk. Men den första gången går det inte så bra för Oliver för han fattade först inte att man skulle springa därifrån när man hade tagit något, och eftersom mannen som de stal ifrån märkte det och de gjorde även en man som jobbade i bokhandeln där den rika mannen stod och kollade på böcker. Och eftersom att alla ser hur Oliver springer iväg från platsen tror alla att det är han som är tjuv, till slut får några tag på honom och tar honom till polisen. Där får Oliver, den rika mannen och bokhandelsägaren svara på massor av frågor om vad som hände. Till slut får de gå därifrån den rika mannen, som heter Mr. Brownlow, tar med Oliver hem eftersom att han verkar sjuk och Oliver får bo där enda tills han blir frisk.
Dodger har berättat för Fagin om vad som har hänt och en kompis till Fagin som heter Bill blir arg och besviken, de skickar ut Bills flicka Nancy för att leta efter honom och hon ska säga att Oliver är hennes lillebror. Först går hon till polis men de säger att Oliver inte är där eftersom han följde med Mr. Brownlow, sedan går Nancy till honom för hon fick reda på adressen och säger att Oliver fortfarande är hennes lillebror som hon har saknat jätte mycket och när hon få tag på honom tar hon med honom hem till Fagin igen, när hon hittar Oliver så är han precis på väg att lämna tillbaka en bok år Mr. Brownlow och Mr. Brownlows kompis tror att Oliver är en tjuv men inte Mr. Brownlow, inte från början men sedan när Oliver inte kommer tillbaka med sakerna som han fick med sig blir Mr. Brownlow besviken och säger att han aldrig mer vill höra talas om Oliver Twist igen. Nancy ångrar hon efter att hon får se hur de behandlar honom.


Miljön är ganska gammaldags och det finns inte fordon och andra saker som vi har idag, utan de tog sig fram med häst och vagn, cyklar eller så gick dem till de skulle.
Boken kan vara läsvärd om man gillar den storts böcker som just denna är, alltså lite mer gammaldags och hur det var för många år sedan, men inte för de som gillar att läsa böcker som t.ex. utspelar sig i nutid.
Saker som var bra med boken var t.ex. att man fick veta lite hur det var på 1800-talet och att det inte var rättvist för alla, eftersom alla t.ex. inte hade en familj eller någon förälder och att själva boken var ganska lättläst.
Saker som var mindre bra var väl att jag tyckte att den var lite hoppig ibland eftersom den var så tunn.
Jag tror att budskapet och det författaren vill säga med boken och händelserna i den är att det inte var lätt att leva som gatubarn och att man oftast blev behandlad efter hur mycket pengar och saker man hade, att t.ex. de som var rika blev bättre behandlade än de som inte hade några pengar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar