söndag 9 mars 2014

Avslutande uppgift "De tre musketörerna"

Jag har läst ”de tre musketörerna” skriven av Alexandre Dumas.

Boken är skriven under romantiken, vilket man märker när man läser den. Vad som innefattar romantiken är kärlek, drömmar och äventyr. D’Artagnan är huvudpersonen i boken. Det framgår väldigt tydligt att han drömmer om att bli musketör. Boken byggs på en dröm som följs av många spännande äventyr. Dumas har delvis hämtat inspiration från det verkliga livet, framför allt från riktiga musketörer. Han skriver också om personernas verkliga problem och beskriver både deras bra och dåliga sidorna. Dumas skriver om hur svårt livet kan vara, vilket framgår tydligt i D’Artagnans liv. Så även det visar att boken är väldigt realistisk skriven trots att den är skriven under romantiken.

Boken utspelar sig till störst del i Paris i Frankrike, dit D’Artagnan reser i hopp om att förverkliga sin dröm. Tyvärr saknar boken en mer detaljerad miljöbeskrivning, vilket gör att man inte får reda på hur samhället ser ut. Men jag får intrycket av att miljön är ganska mörk och deprimerande. Dumas vill antagligen beskriva det så för att ge läsaren den rätta känslan för drömmar och äventyr. Därför tror jag också att miljöbeskrivningen i boken är ungefär den samma som den verkliga miljön var under romantiken.

Boken är skriven under 1800-talet då många människor var fattiga och hemlösa. D’Artagnan är själv både fattig och hemlös när han kommer till Paris. Många människor kände antagligen igen sig i honom. De visste att man var tvungen att kämpa om man inte var rik eller hade mycket makt. Tyvärr var samhället uppbyggt på det sättet som Dumas beskriver i boken. Alla människor verkade tyvärr inte vara lik mycket värda, vilket främst berodde på ens levnadsvillkor.

Jämförelse ”De tre Musketörerna” och ”Oliver Twist”
Charles Dickens skrev ”Oliver Twist” under realismen. Meningen då var att skildra verkligheten med de vanliga människornas problem. Många var hemlösa och hade inget jobb. Detta kommer fram väldigt tydligt i boken. Dickens skriver om hur det verkliga livet var, alltså väldigt realistiskt.

Likheter
Att som människa kunna anpassa sig för samhället är något böckerna har gemensamt. Bröt man mot samhällets regler straffades man hårt. Ofta handlade brotten om pengar. Hade man stulit något var risken stor att man fick dödstraff. Meningen med att ha så hårda straff var framför allt att avskräcka allmänheten från att begå brott. Man trodde att hårda straff skulle ge färre brott.

Båda böckerna skrevs under 1800-talet, vilket gör att man kan se en hel del likheter mellan dem. Samhället delades in i tydliga samhällsklasser. De rika var ofta mycket mäktiga, medan de fattiga ofta hade lite makt. Samhället var väldigt orättvist, vilket gjorde det svårt att leva. Även de rika kunde vara olyckliga och leva ett dåligt liv.

Både D’Artagnan och Oliver i ”Oliver Twist” lever i ett orättvist samhälle och de båda har riktigt dåliga levnadsvillkor, eftersom de är så fattiga. Men att aldrig ge upp hur mörkt det än ser ut att vara är ett budskap som tydligt framkommer i de båda verken.

Skillnader
D’Artagnan reser till Paris i vetskap om att han faktiskt inte har några pengar. Han har mer eller mindre valt att resa, medan Oliver känner sig tvingad till att rymma från begravningsentreprenören. Därför ser D’Artagnans förutsättningar bättre ut än vad Olivers gör. D’Artagnan är även äldre och är antagligen mer medveten om dem än vad Oliver är.

Oliver rymmer till London där miljön verkar vara riktigt trist. Den känns smutsig och väldigt gammal. Människorna bor väldigt tätt och det ser ut att vara riktigt trångt. Det är förmodligen ett bra ställe att stjäla på när det är så mycket folk. Kanske är det därför Fagin och hans tjuvliga ofta lyckas få tag på något utan att bli upptäckta. Musketörerna lever också i en storstad, dock känns den inte lika trång och befolkad som London gör. Husen verkar inte vara byggda så nära varandra och Paris verkar vara en mer strukturerad stad under 1800-talet. Trots att människorna D’Artagnan stöter på inte är så trevliga, verkar de ändå vara trevligare än dem Oliver träffar. I Paris verkar det vara mer hemtrevligt än i London.

”De tre musketörerna” är som sagt realistisk, fast än boken inte är skriven under realismen. Men i ”Oliver Twist” byggs helt på realism, medan D’Artagnans berättelse byggs på en dröm som följs utav äventyr. Därmed är ”Oliver Twist” mer realistisk än vad ”De tre musketörerna är.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar