torsdag 6 mars 2014

Klassiker- Avslutande uppgift…


Jag har läst Gullivers resor. Det var Jonathan Swift som skrev boken på 1700-talet. 
Man kan se i vilken tid boken speglar, den är skriven under Upplysningstiden.
Boken handlar om Gulliver som reser runt i världen och upptäcker nya världsdelar som ingen har upptäckt förut. På just den här tiden var det precis vad man gjorde, man upptäckte saker och ting. Man uppfann också en massa saker som man sedan kunde använda när man upptäckte nya landmassor och så vidare.
Man kan också se på lagarna och reglerna som Gulliver berättade om för de personer som han träffade på under sina resor. Politiken han pratade om stämmer överens med politiken på 1700-talet.
På den tiden då böckerna skrevs så var de flesta väldigt fattiga, de som var rika var ofta väldigt rika. Folk bodde på gatan eftersom de inte hade något jobb eller utbildning så de kunde få ett jobb. Barn svalt och om de hade till exempel stulit någonting så blev de hängda. I jämförelse med boken som Charles Dickens skrev vid namn Oliver Twist som skrevs under Realismens tidsperiod under 1800-talet så beskriver Charles mer om hur det var på den tiden än när de flesta bodde i stora städer och var fattiga. I Charles bok så förstår man mer hur det var på den tiden än om man läser Gullivers resor där Jonathan Swift inte beskriver hur det var att leva under de förhållanden som människor utsattes för. Men det verkar som att en bra utbildning hjälpte en att få ett jobb.
De levnadsvillkor man hade var att man skulle följde de regler som man hade satt upp för samhället. De som bröt mot reglerna hamnade antingen i fängelse eller så hängdes de inför allas ögon. Till och med barnens. Man tyckte att folk skulle få lära sig hur det kunde gå om man gjorde något orätt. Folket tyckte oftast att det var underhållning, de tänkte inte på att någon dog.      
Man började tro att det inte fanns någon undersida på jorden, det vill säga de började tro att jorden var rund istället. Det var därför de vågade sig längre och längre ut på haven och hittade där med mer landmassa än vad de hade räknat med.
Oliver Twist och Gullivers resor har ungefär samma synsätt på samhället. Men i Oliver Twist ser man snatteri värt hängning. I Gullivers resor får man där emot ingen klar bild av hur det är i hans hemland, hur det är för folket som bor där. Men man vet sedan innan att många var väldigt fattiga på den tiden.
De likheter som finns mellan böckerna är att de båda utspelar sig under en tid där det var fattigt och mycket handlade om politik. I Oliver Twist så får Oliver anpassa sig efter Fagin och pojkarnas levnadssätt för att överleva. I Gullivers resor så får Gulliver anpassa sig efter de olika kulturer som han blir bekant med under hans vistelse på äventyr. Om han inte hade anpassat sig så skulle han nog dött i Lilliput. Gulliver bröt mot deras lagar och kulturer och det gjorde att han var tvungen att lämna deras ö. Det var då han lärde sig att gan var tvungen att anpassa sig för att överleva.   
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar