måndag 3 mars 2014

En liten prinsessa-bokreferat

Jag har läst boken ”En liten prinsessa” som är skriven av Frances Hodgson Burnett. F H Burnett har skrivit många versioner av ”En liten prinsessa” men den här är den senaste och nyaste!

”En liten prinsessa” handlar om Sara Crewe som är en rik liten flicka från Indien. Sara är väldigt lillgammal av sig och säger ofta väldigt underliga meningar som hennes pappa ofta skrattar åt. När Sara fyller sju skickas hon iväg till en engelsk internatskola i London. Där under sina år på internatskolan lär hon känna många nya människor bl. a. Lottie, den lilla knubbiga flickan som alltid är nyfiken, Becky, den hårt arbetande kökspigan som på eftermiddagar smyger upp till Saras rum för att får lyssna på hennes fantastiska sagor, Ermengarde, Saras bästa vän, och inte minst den inställsamme fröken Minchin som driver skolan.

Eftersom Saras pappa är rik behandlas Sara som en prinsessa på skolan. Hon får det finaste rummet med en stor brasa, och de vackraste sidenklänningarna man någonsin kunnat tänka sig. Sara fantiserar väldigt mycket och eftersom hon inte kan träffa sin pappa på några år ger hon och Herr Crewe, några dagar innan Sara börjar på skolan, sig ut på dockjakt för att hitta den perfekta Emily. Sara fantiserar om att Emily är en levande person som egentligen kan gå och allt men är för rädd för att göra det när människor tittar på. Tillsammans med Emily får Sara en helt omställande tid på Internatskolan.


Jag trodde inte att jag skulle vara mycket för klassiker men ”En liten prinsessa” har verkligen fängslat mig.  Jag tycker absolut boken är läsvärd om man gillar spännande historier och en kall verklighet. Det som är bra med boken är att den:

·      har ett klart och tydligt språk
·      speglar verkliga händelser som var vanliga förr i tiden
·      har inte så långa kapitel
·      är väldigt detaljrik

Något som är mindre bra är att den:

·      kan ibland vara lite trög
·      nämner väldigt många personer som man ibland har svårt att hålla reda på


Jag tror att F H Burnett ville förmedla vilka stora förändringar världen kunde ge till en liten flicka som Sara. När man är liten undanhålls man ofta sådant som kan verka läskigt eller farligt. Man får uppfattningen om att allt är bra och kommer alltid att vara bra bara för att ens förälder lovar detta. När man växer upp inser man hur kall och ensam verkligheten faktiskt är. Att allt inte kommer att bli okej, att man istället får kämpa för det man vill. Sara i boken lyckas trots detta hålla modet uppe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar