fredag 28 februari 2014

Oliver Twist

Oliver Twist redovisning

Vi har nu kollat på filmen Oliver Twist och jag kommer här att göra en redovisning av filmen.

I filmen besöker Oliver många platser bl. a. ett barnhem, en begravningsentreprenör och den sjaskiga hålan hos Fagin. På vissa platser har han det hyfsat bra och på andra inte. Jag tänker börja berätta om barnhemmet.

1.     Barnhemmet är en kall och ensam plats där reglerna är väldigt strikta. På barnhemmet finns både pojkar och flickor men på grund av de strikta reglerna träffas de nästan aldrig. Eftersom barnhemmet behöver pengar sätter man barnen i arbete. Flickorna anses som odugliga till tungt arbete och får istället städa och göra rent. Pojkarna får göra de tyngre arbetena.

När oliver kommer till barnhemmet sätts han direkt i arbete och får som alla andra pojkar repa upp rep som sedan används för att laga fartygsskador och andra onödiga reparationer. Oliver är liten och tanig och maten han serveras är inte mycket till hjälp. En skål med utspäd välling och vatten anses som ett lagom mål för barnen, medan barnhemmets ledare serveras flott mat på silverfat. I en scen i filmen vågar pojkarna ta steget till mer mat och drar lott om vem som ska få bördan att fråga. Den utvalde blir såklart lilla Oliver. Oliver inser att han inte kommer bli vänligt behandlad och helt riktigt. När Oliver ätit upp sin skål läggs en spänd tystnad över matsalen. Alla drar efter andan när han långsamt går mot mat tanterna. Resultatet blir ett kok stryk där alla får titta på.

Jag tycker att barnhemmet är en hemsk plats för föräldralösa barn och barnhemmets ägare bör verkligen tänka mer på barnen än på sig själv.


Hos begravningsentreprenören får Oliver det betydligt bättre. Men även om man så gärna vill att han ska få hamna på en bra plats nu så finns det fortfarande personer som ser tillfällen för att utnyttja honom. Mr. Sowerberrys fru, den barska Mrs. Sowerberry visar ingen nåd för Oliver och låter honom för det första sova i en källare full med kistor. Dagen efter blir inte så mycket bättre när den själviske Noah tvingar Oliver att göra alldeles för tung sysslor.

Begravningsentreprenören Mr. Sowerberry bor i ett medelklasshus som alla andra på gatan. Jag upplever huset som ganska mörkt och kanske inte så värst hemtrevligt på grund av alla kistor.

Mr. Sowerberry är enligt mig en snäll man som vill Oliver det bästa. Många gånger i scenen hjälper han Oliver att komma undan från Mrs. Sowerberry och en stark relation växer mellan dem. Men trots deras starka relation känner Oliver att han inte kan stanna där.

Hos Fagin blir Oliver väl omhändertagen. Han lär känna nya vänner och en av de är Nancy. Nancy är en mycket envis tonåring som lever hos Fagin tillsammans med de andra pojkarna.

Fagin bor i ett slitet område i London. Hans hus har flera våningar men ser ut att ramla ihop när som helt. Här och där hänger näsdukar som pojkarna fixar farm. Av de gör de nya näsdukar som de sedan säljer.

Fagin behandlar Oliver som sin egen och eftersom Oliver är sjuk när han anländer till London bäddar Fagin ner honom i sin finaste säng. Man skulle kunna tro att Fagin är en oskyldig gammal man om det inte vore för han hemliga snatterimetod. Eftersom han är alldeles för gammal för att snatta lär han istället upp pojkar som sedan kan utföra arbetet åt honom. Fagin får allt värdefullt och i gengäld får pojkarna mat och husrum.

2.     Olivers mamma dog strax efter att Oliver hade fötts och Olivers pappa nämner de inte filmen, så oliver är nu föräldralös. Trots detta tycker jag att han är modig och tålig vilket visas i filmen.

Oliver är väldigt blyg filmen igen, men trots det är han väluppfostrad och har en vana att kalla alla män för sir. Olivers språk är så rent att de flesta godhjärtade vuxna inte kan motstå honom. Oliver lär sig också väldigt fort sina sysslor, t.ex. på barnhemmet.


Nancy är en envis liten dam som lever hos Fagin. Jag tror att hon också var föräldralös när hon var liten, så Fagin tog hand om henne och uppfostrade henne. Hon befinner sig i åldern 17-19 år och är en väldig envistonåring.

Flera gånger i filmen skäller den efterlysta tjuven Bill på henne och behandlar henne som en slav, men Nancy är inte rädd för lite stryk, så hon fortsätter att streta emot. Nancy kan också känna mycket igen sig i Oliver och hans situationer och därför riskerar hon livet för att hjälpa honom.

Fagin är en gammal man som bor i smutsiga kvarter. Tillsammans med Nancy tar han hand om vilsna pojkar. Han ger de mat och husrum, men i utbyte måste de stjäla från de rika. Om man tänker på allt han gör för Oliver skulle man kanske tycka att han var väldigt vänlig, och innerst inne så är han nog det, men med tanke på att han stjäl och gömmer sig så blir han allt mer egoistisk.

3.     Charles Dickens skrev oliver Twist under realismen, och jag tror att det var just det han ville visa, ”the reality” alltså verkligheten. Alla hade det inte alltid så bra som man kanske trodde och Charles visar det men en ganska hemsk historia.


Budskapet med boken är jag inte riktigt säker på men det skulle kunna vara något i stil med att man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad, eller att man ska hjälpa de man kan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar