torsdag 27 februari 2014

Oliver Twist

1. Barnhemmet: På barnhemmet så skulle barnen sitta i kylan utan några varma kläder och göra nya rep av gamla rep. Det var väldigt hårt och alla frös och blev sjuka, ändå så tyckte de som bestämde att de var mycket generösa mot de små barnen. De slog barnen om de inte jobbade tillräckligt hårt eller gjorde något som de ansåg var oartigt. Barnen fick inte mycket mat, bara någon soppa eller gröt. Det ansågs mycket oartigt att be om mer när de "snälla" vuxna redan gett dem mat. När Oliver blev tvingad av de andra barnen att göra det så blev de mycket arga. De tänkte hänga honom om det inte varit så att han fick komma till begravningsentreprenören istället.

Hos begravningsentreprenören: Hos begravningsentreprenören så skulle Oliver jobba och lära sig. Han var lärling där, han skulle lära sig göra kistor och tillslut så fick han även jobba som själasörjare. Han trivdes ganska bra där för begravningsentreprenören var snäll mot honom och ville att han skulle ha det bra. Tyvärr så hade begravningsentreprenören en fru som tyckte att Oliver krävde för mycket pengar och mat. Hon skällde på honom och hennes man vågade inte säga emot henne. Begravningsentreprenörens familj skulle jag tro tillhör medelklassen för de har det inte så fattigt som hos t.ex. Fagin, men de har det inte heller så fina saker som hos Mr Brownlow. De har ett ganska stort hus med lite prydnader här och var. Det är väldigt rent, men de har ingen säng till oliver så han får sova i verkstaden där kistorna byggs. Begravningsentreprenören hade en till lärling, Noah, som var avundsjuk på Oliver eftersom han hade fått ta över Noahs gamla jobb och var begravningsentreprenörens favorit. Han försökte göra livet surt för Oliver och det slutade med att Oliver rymde därifrån.

Hos Fagin och pojkarna: När Oliver har flytt till London så hamnar han hos tjuven Fagin. Fagin är, som jag ser det, ganska feg för att bli upptäckt av polisen och har tagit hand om massa pojkar och några flickor som stjäl åt honom. Fagin tar hand om Oliver också och de andra pojkarna försöker lära honom tjuva. Det går inte så bra för Oliver är så snäll och hamnar i knipa direkt. Han kommer ändå tillbaka till Fagin och där så försöker några vuxna män få honom att göra inbrott i huset där han som tog hand om Oliver när Oliver var i knipa bor. Det går inte bra och Oliver blir skjuten i armen. Männen och Fagin kommer fram till att om Oliver får leva så finns det stor chans att han går till polisen. När Oliver mår bättre så ska de ta honom till en å eller flod och dränka honom. Det går inte riktigt som beräknat och Oliver lyckas överleva och lämna tjuvligan. Fagin är mån om att Oliver och pojkarna ska ha det bra, men det kan ju vara bara för att de ska tjuva åt honom. De får tillräckligt med mat och får sova i en egen säng. Huset är inte det vackraste, men det är helt och mycket bättre än att sova på gatan. Det finns inte heller några prydnader i huset. Det är ganska kalt och mörkt. 


2. Oliver Twist: Jag tycker Oliver verkar snäll och blyg. Han är ganska väluppfostrad och artig, även om inte de på barnhemmet tyckte det. Oliver är också ganska smart för han inser att trots att han inte gillar att stjäla så kommer han inte överleva om han inte bor hos Fagin. Jag tycker Oliver framstås som väldigt snäll och oskyldig.

Fagin: Fagin får jag känslan av att han är feg och självisk, men ändå snäll. Från början tror jag att Fagin bara tar hand om barnen för att de ska tjuva åt honom, men sen så tror jag att han börjar tycka om dem och bryr sig om att de ska ha det bra. Barnen tycker om Fagin och Fagin tycker om barnen. I slutet av filmen när Fagin ska hängas så kommer Oliver dit och han är på riktigt ledsen över att Fagin ska dö och ber till och med fångvaktarna att han ska få leva. Fagin tröstar Oliver och säger att han inte ska vara ledsen, han ger honom sin låda med smycken, guld och annat värdefullt.

Nancy: Jag tror att Nancy, precis som de andra barnen hos Fagin, är föräldralös och kom till Fagin som mycket liten. Fagin tog hand om henne och hon känner nog någon slags skuld till honom och det är därför hon hjälper Fagin och Bill med att stjäla och leta rätt på Oliver när han har rymt. De är ju också den enda familj hon har och hon har ingen annanstans att ta vägen. Nancy uppfattar jag som väldigt snäll. Som t.ex. när Bill ska döda Oliver så anmäler hon Bill till mr Brownlow, vilket hon senare måste sätta sitt eget liv till för.


3. Jag har ju inte läst boken, men utefter filmen så tror jag att budskapet är att: även om man gör dumma saker så betyder inte det att man är elak rakt igenom. Jag tycker Fagin är ett bra exempel på det. Han stjäl ju saker och gör massa olagliga saker, men han är ändå snäll mot barnen och vill att de ska ha det bra.

Jag tror att Charles Dickens skrev Oliver Twist för att visa hur eländigt det var för de fattiga barnen i städerna. Att de flesta var föräldralösa och inte hade tillräckligt med mat eller ens någonstans att bo. Jag tror också att Dickens ville visa för de rika hur det var på barnhemmen, barnen fick arbeta alldeles för hårt, frös och inte fick så mycket mat,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar