fredag 28 februari 2014

Oliver Twist - Uppgifter till filmen

Miljön i boken
Under den första delen av filmen så bor Oliver, tillsammans med flera andra pojkar och flickor, på ett barnhem som utnyttjar barnen som arbetskraft. Under hela dagen så får pojkarna sitta och repa upp gamla rep, som sedan blir till nya, samtidigt som flickorna får städa och ta hand om hushållet.

Hela miljön i sig är ganska grå och smutsig. Det hänger damm överallt och golven är bara gjorda av sten. Väggarna är gjorda av trä med hål i, vilket gör det mycket kallt där inne när det blåser. På vintern när det snöar så tror jag att det är mycket hårt och slitsamt att bo där. När pojkarna jobbar så får de sitta trångt och dra repen över rostiga metallsträngar som man lätt kan skada sig på. Barnens kläder är trasiga och mycket tunna.

Jag tror att Oliver inte tyckte om att bo på barnhemmet. De som drev det behandlade han och de andra barnen dåligt, genom att slå och skälla ut dem när de inte löd. Den ända maten barnen fick var välling, samtidigt som ägarna åt stora måltider bestående av kött och potatis.


Men efter ett tag så förflyttades Oliver till en begravningsentreprenör efter att ha ansetts vara ovänlig på barnhemmet när han bad om mer mat. Mannen som drev begravningsbyrån hette Mr. Sowerberry. Efter att ha lärt känna Oliver mer efter ett tag, så började han behandla honom bättre.

Till en början så är Oliver bara en lärling och hjälpreda hemma som Sowerberry, men efter att ha skött sig bra så får han bli själasörjare. Mr. Sowerberry ser även till Oliver sköter sig, eftersom att Mrs. Sowerberry inte tycker om Oliver och gärna lägger många uppgifter på honom. Redan från början så tycker Mrs. Sowerberry att Oliver bara förstör allt som de andra hjälpredorna bygger upp, där av en kille som heter Noah också vill förstöra för honom. Noah är också lärling och är rädd för att Oliver ska ta allt hans arbete. Men huset som han bo i är


Trotts att Oliver får mat och någonstans att bo hos Sowerberry så bestämmer han sig för att rymma. Utan att riktigt veta vart han ska, så kommer han tillslut London. Väl där så träffar han först en pojke som heter Dodger som sedan tar med sig Oliver till det stället han bor på. Men det visar sig att Dodger, tillsammans med ett tiotal andra pojkar, deltar i en tjuvliga som drivs av en gammal man, Fagin. Trots att de tvingas till att snatta hela dagarna och riskera sitt liv så ser Fagin till att de klarar sig.

Stället som pojkarna bor på ligger mitt i staden, nära till marknader och torg där många rika handlar varje dag. Man skulle kunna se det som en lägenhet. Men här är det mycket smutsigt och dammigt. Väggarna är prydda med hyllor där de lägger alla sina stöldgods. I taket så hänger det linor med fina näsdukar som pojkarna har tagit ur de rika männens bröstfickor. Sängarna som de sover i är små och låga, med smutsiga sängkläder. Sammanfattat är det ganska ohygieniskt och ogästvänligt där. Men trotts det så tror jag att Oliver trivs hyfsat bra med att bo där. Han får ju mat och en sovplats, plus många nya vänner. Men Oliver, som från början är en snäll pojke, tycker inte att det känns rätt att stjäla som de andra gör.



Personer i filmen
Huvudpersonen i boken heter som sagt Oliver Twist. Från början så var han ett hittebarn då hans mamma dog vid hans födsel. Han fick då bo hos en tant tillsammans med många andra barn, tills han skickades vidare till barnhemmet.

I största delen av filmen är Oliver runt 10 år gammal, tror jag. Han är inte särskilt lång och har brunt hår. På grund av att han inte fått så mycket mat under sin uppväxt är han ganska smal och ynklig.

Jag tycker att Oliver är en mycket snäll pojke från början, men att han ändå dras lite med i de andra pojkarnas väg att stjäla. Även om han verkligen inte vill så har han svårt att säga nej i vissa lägen. Jag tror även att Oliver bara vill hjälpa till och vara hjälpsam. Redan när han var liten så fick han lära sig att man skulle vara snäll och tacksam för allt man får.
Men samtidigt så har han en förmåga att tända till när det verkligen gäller. Om det är någon som går emot honom så kan han bli arg och säga ifrån. Som i en del av filmen när Noah trakasserar honom med ord om hans döda mamma. Då blir Oliver så arg att han ger Noah ett knytnävslag mitt i ansiktet.


En annan person i filmen är Fagin. Som sagt är det mannen som tar hand om Oliver Twist och de andra pojkarna. Man skulle kunna tro att Fagin bara är en självisk person eftersom att han i princip tvingar pojkarna att gå ut och stjäla saker som han sedan tar hand om helt själv. Men han ger dem mat så att de klarar sig och mår bra, han ger dem en stans att bo, han skyddar pojkarna mot faror och försöker hålla dem borta från polisen osv. Så Fagin är egentligen rätt godhjärtad, även om det inte märks så ofta.

Förutom det så är han ungefär 60 år kanske, rödhårig och ser rätt gammal ut. Med tanke på att han har bott hela sitt liv i den smutsiga miljö som han gör, är det kanske inte så konstigt. Fagin har varit tjuv länge och umgås med många som också är det. En av dem är Bill, eller egentligen William Sykes, som man också ser i filmen.


En till person i filmen är Nancy. Hon är den enda kvinnan som bor med Fagin och pojkarna, och det har hon gjort sedan hon var liten. Fagin har uppfostrat henne och sett till att hon överlevt. Men Nancy har börjat inse att de brott som hon begått och begår inte lönar sig. Därför så vill dra sig ut hela verksamheten, men hindras av att Fagin håller henne tillbaka. Han påstår att hon står i skuld till honom efter allt som han gjort för henne, vilken kanske stämmer.

Men Nancy är ändå snäll och är mån om att särskilt Oliver mår bra. Hon ser han lite som en bror, tror jag. På slutet av filmen så visar hon det extra tydligt. Nancy står även för sin åsikt och är inte rädd att säga till om någonting är fel.



 Filmens budskap
Författaren av själva boken som filmen är baserad på heter Charles Dickens. Boken skrevs år 1838, under den tidsperiod som kallades realismen. När industrialismen började ta fart med byggen av ånglok- och båtar så blev samhället fattigare och gatorna blev fula och slummiga. Folk fick jobba långa dagar med dåligt betalt. Så med denna bok så tror jag att Charles Dickens ville nå ut till överklassens människor på denna tid för att förmedla hur medel- och underklassen hade det. Man ville uppmärksamma deras tillstånd för att det förhoppningsvis skulle bli bättre sen. Det var många författare under denna tid som gjorde likadant. Även många barn var utsatta och detta ville man ändra.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar