fredag 28 februari 2014

Oliver Twist


På barnhemmet där Oliver fick flytta till. Miljön var smutsig, risigt och fattigt. Barnen fick jobba när dem var där, det var pojkarna som fick jobba ute och sitta och återvinna rep, medans flickorna fick vara inne och städa. Man behandlade alla barn lika dant och väldigt hemskt, man fick slå barnen och skrika och skälla på dem. Byggnaderna dem sov i fick man inte direkt se, man fick se hur dem åt och det var ett stort rum med bänkar, dem fick bara något soppa som vatten att äta. Barnen i filmen beskriver det som välling. Oliver tyckte nog att barnhemmet var ett hemskt ställe och det tyckte nog alla barn. Många barn dog av sjukdomar men framställt svält eftersom dem inte fick ordentligt med mat, dem fick inte heller be om mer mat. Jag tror att barnen blev så trötta på att bli behandlade så dåligt så dem ville testa en sak. Det blev då Oliver som fick göra något åt detta, han frågade om mer mat och det fick man inte göra.
Personerna ville då bli av mer Oliver så dem försöker att köpa bort han så han blir en elev till nått yrkes ställe.

Tillslut så kommer han till en begravningsentreprenör, han heter Mr Sowerberry och Mrs Sowerberry. Miljön här är mycket finare, det ligger i staden på ett litet hörn. Oliver får mer och bättre mat här, han blir inte behandlad rättvist men han får tak över huvudet och mat så det är han tacksam för. I filmen tror man att om man matar ett barn för mycket(om dem får för mycket mat) så blir det för bortskämt och börjar ifrågasätta och inte lyder dem. Detta tror dem händer senare i filmen efter ett tag Oliver har bott där. Men i självaverket så blir Oliver trött på att bli så orättvis behandlad av Mrs Sowerberry och en annan äldre elak pojke som bor hos Begravningsentreprenören. Oliver nämner att han tycker att han blir orättvis behandlad så jag tror det är därför han lämnar stället, för jag tror inte det är för maten eller som han får sova. Utan hur han blir behandlad. Oliver sover i källaren där alla kistor är tror jag, det kan nog vara ganska kallt och det mörkt.

 Oliver rymmer då från Mr Sowerberry och beger sig till London. I London så träffar han då på Fagin som är en gammal man och hans grupp med unga pojkar. Fagin och pojkarna bor på en våning i ett gammalt hus i någon gränd. Jag får en känsla att det var ganska fattigt i det området men att det var nära stan. Det är väldigt stökigt hos Fagin, det är nog också ganska smutsigt och ohygieniskt. Det är ett ganska litet rum (lägenhet) som dem lever i.

I början av filmen så uppfattar jag att Oliver är en oskyldig liten kille med ingen familj. Han Är en ganska blyg pojke och kan inte säga ifrån. Oliver blir förflyttad till olika ställen nästan hela tiden och det är inte så trevliga ställen han kommer till så man förstår hur svårt det var på den tiden. Oliver är än ganska duktig kille ändå om man tänker på hur han har haft det. Man kan jämföra med alla andra pojkarna som är med i filmen och märker stora skillnader. Oliver gillar inte när man blir arg på han och blir oskyldig och ledsen. Alla i filmen säger och beskriver Oliver som en söt pojke med ett stiligt ansikte.
I mitten utav filmen kommer det sedan att Oliver får nog med att bli behandlad så som han blir, han säjer ifrån och blir straffad för det hårt. Det blir för orättvist för Han och rymmer från detta ställe då.
Oliver kommer då till en person som heter Fagin.

Fagin i filmen han en väldigt speciell roll, han är den som är ledare för den här lyan med tjuvar. Men dessa tjuvar är barn i nästan Olivers ålder så det är då Fagin som lär upp dem och ger dem tak över huvudet och mat. Fagin tycks vara i början en snäll och oskyldig, han tar hem alla pojkar och ger dem mat och sovrum. Oliver tycks inte veta i början av filmen vad dem gör för något. Utan Fagin ”lär upp” Oliver utan att han vet det själv känns det som. Fagin kan ibland vara orättvis men han är innerst inne en äldre man som kan visa kärlek också. Fagin fäster sig snabbt vid Oliver och det ser man, han behandlar inte Oliver som han gör med dem andra. Det är något speciellt med Oliver.
Fagin verkar vara en ohygienisk man, han är ganska slug och kan nog ljuga om saker ganska ofta. I slutet av filmen märker man hur Fagin älskar Oliver som sin egen son.

Det finns en tjej som heter Nancy, hon är en ”lärling” hos Fagin också. Nancy bor inte direkt med Fagin och pojkarna hon bor i ett eget hus men hon ”jobbar” fortfarande för Fagin tror jag. Nancy i filmen visas vara snäll och en kvinna som bryr sig om Oliver. Jag tror det är så att hon ser hur svårt Oliver har det och hon hade det lika svårt så hon hjälper han lite i slutet av filmen. Filmens början så verkar Nancy vara en tjurig och ganska elak tjej, att hon gillar att spela efter Fagins regler. Men senare tror jag faktiskt att hon får nog med allt sånt, hon tycker nog att hon behandlad orättvis för det hon gör. Så hon ”Sviker” Fagin och pojkarna men hjälper istället Oliver. Jag tycker synd om Nancy och hon förtjänade ett bättre slut. Att hon visste att hon kunde råka illa ut men att hon ändå ville göra det rätta.

Jag känner att detta inte är en bok eller film för min smak men den var ändå väldigt bra. Som jag förstår det är Charles Dickens budskap är att alla har det inte lika enkelt och att vi måste öppna ögonen för den riktiga världen. Hur det kan vara orättvist känner jag att bokens och filmen handlar om mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar