torsdag 27 februari 2014

Oliver Twist - Uppgifter till filmen



1.     Jag tycker inte att han har det jättebra på något av ställena. På barnhemmet är personalen väldigt sträng, barnen måste ju arbeta hela dagarna (även om det är kallt ute) och de blev jättearga när Oliver bad om mer mat. Det var till och med någon som sa att Oliver kommer bli hängd en vacker dag, vilket känns lite överdrivet. Det var också väldigt synd om Oliver eftersom att det inte var han själv som ville be om mer mat, utan han var tvungen efter som att hans kompisar hade ”tvingat honom”. Egentligen var han kanske inte tvungen, men han vågade nog inte säga emot.
Miljön på barnhemmet är ganska grå och dyster, och det känns som att det är väldigt kallt eftersom att barnen går och fryser hela tiden. Barnen blir även dåligt behandlade på andra sätt, till exempel får de väldigt lite (och dålig) mat, och om de inte följer barnhemmets regler så blir de hårt bestraffade. Oliver verkade inte ha några särskilda vänner på barnhemmet, utan istället blev han nästan lite mobbad för att han var kort, blyg och klen. Men när de satt och tvinnade upp tråd så pratade han med en annan pojke, som verkade ganska snäll.

Inte heller hos begravningsentreprenören blir Oliver bra behandlad. Han blir slagen när han är olydig, får lite mat och får ständigt elaka kommentarer, som när Noah sa en massa taskiga saker om Olivers mamma. Detta var ju väldigt känsligt för Oliver, så då sa han emot, vilket ledde till att han blev slagen och inlåst, samt inte skulle få någon mat. Begravningsentreprenören bor i ett hus som ser ganska slitet och smutsigt ut. Det verkar inte särskilt lyxigt – faktum är att Mr. Brownlows hus nästan är det enda rena och lyxiga huset i hela filmen. Kanske var det fattigt i England på den tiden, eller så ville filmskaparen visa att det ibland var väldigt fattigt och hårt förr i tiden.

Hos Fagin blir Oliver lite bättre behandlad. Han får några vänner (främst Dodger), får mat, blir inte misshandlad, m.m. Men han tvingas liksom de andra pojkarna att stjäla, vilket han egentligen inte vill. Dessutom planerar de ju att mörda Oliver i slutet av filmen, så han blir ändå dåligt behandlad också ibland. Det händer ofta att Fagin ljuger lite för Oliver, eller inte berättar saker och ting. I början vill han till exempel inte att Oliver ska få reda på vad som försiggår (att de stjäl saker), men sedan blir Oliver själv en del av det, så då får han reda på det.
Miljön hos Fagin är både fattig och lyxig. Lägenheten är ganska sliten och smutsig, men å andra sidan finns det ju en massa dyrbarheter också, som pojkarna har stulit.
Miljön är även mörk och Oliver tyckte nog att det nästan var lite skrämmande i början. Lägenheten är ganska privat och lite mystisk, eftersom de gömmer sig där och försöker dölja att de är tjuvar.

2. Först och främst är Oliver väldigt väluppfostrad och artig. Han säger nästan aldrig emot och han är även ganska blyg. Det beror nog mycket på hans uppväxt – han har ju inte blivit så bra behandlad och det har säkert gjort honom mer rädd och blyg än vad han annars skulle vara. Oliver är smått naiv och tror alltid det bästa om folk. Det kan ibland vara något dåligt, eftersom att han inte alltid förstår när folk har hemligheter för honom. Oliver har ett ganska neutralt humör och brukar inte bli arg, men om det händer något riktigt hemskt så kan han bli arg/ledsen. Egentligen har inte Oliver några särskilda egenskaper, förutom att han är artig och ganska tyst. Han har inga speciella intressen eller liknande, åtminstone inte något som förekommer i filmen.

Fagin är både snäll och lite elak på samma gång. Han verkar ha ett gott hjärta, för han tar faktiskt hand om pojkarna och bryr sig om dem. När han satt i fängelse så blev han överlycklig när Oliver kom på besök (och gav Oliver sin kista med dyrbarheter i), jag tror att han gillade Oliver lite extra mycket eftersom att han var så god och aldrig ville någon något illa. Samtidigt är han ganska självisk eftersom att han mest tog hand om pojkarna för sin egen skull. De stal saker åt Fagin, inte åt sig själva. Jag tycker Fagin är ganska speciell och lite konstig. Han är ganska feg också, och är väldigt rädd för att polisen ska upptäcka honom.
Men jag tyckte trots allt synd om honom när han satt i fängelse, så jag tycker han är mer en god person än en elak person. Han har nog inte haft det så enkelt i livet, han kan ju uppenbarligen inte försörja sig själv och det känns inte direkt som att han kommer från någon rik familj -eller så har han bara förlorat allt.

Till skillnad från många andra i filmen så är Nancy en väldigt god person som verkar ha bra åsikter. Hon vet vad som är rätt och fel och står för vad hon tycker – hon offrade till och med livet för att hon tyckte det var fel att Oliver skulle bli mördad eller bli en tjuv. Därför tyckte jag verkligen synd om henne när hon blev mördad, hon förtjänade det inte. Inte heller Nancy verkar ha haft en bra uppväxt. Det kan ha vart så att hon var hemlös och inte kunde klara sig själv, och då kanske Fagin hjälpte henne. Därför känner hon att hon är skyldig att vara snäll mot Fagin, vilket är anledningen till att hon stannar kvar hos tjuvarna. Dessutom behöver hon på sätt och vis deras hjälp, för hon har ingen annanstans att ta vägen.
Eller så blir hon tvingad att hjälpa dem. Det hade inte varit helt förvånande då hon till exempel inte fick gå ut när hon ville det. I vilket fall som helst så verkar hon inte vilja hjälpa tjuvarna, utan hon verkar ogilla det de gör. De gjorde henne till en av dem, men hon vill nog inte att samma sak ska hända Oliver, därför försöker hon hjälpa honom.
Nancy har inte några tydliga dåliga sidor i filmen. Det skulle väl i så fall vara att hon kan vara lite osmart ibland, som när hon inte förstod att hon var förföljd när hon skulle berätta för Mr. Brownlow vart Oliver var.

3. Det tydligaste budskapet jag kan hitta är att livet är hårt, men man ska aldrig ge upp. Förr eller senare kommer saker och ting lösa sig, även om vägen dit är svår.
I slutändan kommer (nästan) allt bli bra, annars är det inte slutet.
Det tycker jag är ett bra budskap, eftersom det syftar på att man inte ska ge upp.
Budskapet skulle också kunna vara att alla har känslor, oavsett om man är rik eller fattig. Därför ska man behandla alla lika och inte ha fördomar om folk. I filmen märks tydligt att tjuvarna har fördomar om det rika folket, och det rika folket har fördomar om tjuvarna och de fattiga. Det tycker jag är synd eftersom att alla faktiskt är likadana på insidan. Ett annat budskap är att ingen är helt god/ond, utan alla gör misstag ibland men man kan fortfarande vara god innerst inne.
Charles Dickens kanske skrev boken för att han var arg på samhället och ville visa hur hårt livet kunde vara om man var hemlös, fattig, eller på annat sätt hade haft otur i livet och hamnat på fel väg. Han tyckte kanske att man blev behandlad orättvist och ville att de lyckligt lottade skulle förstå att alla inte hade det så lätt som dem.
Eller så blev Charles inspirerad av sitt eget liv. Som liten var hans familj mycket fattig och Charles var tvungen att arbeta i en skokrämsfabrik 12 timmar per dygn för att hjälpa till att tjäna pengar. Trots det kunde familjen knappt försörja sig och Charles pappa hamnade i gäldstugan. Kanske ville han skriva en bok om hur det kunde vara att vara fattig och vara tvungen att arbeta som barn, för att ”skriva av sig”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar