fredag 28 februari 2014

Oliver Twist




Vi har sett filmen Oliver Twist som handlar om en pojke som har mist sina föräldrar och hamnar först på ett barnhem där han får jobba ganska hårt. Miljön där är inte särskilt fin. Han jobbar med andra barn som har hamnat där på något annat eller liknade sätt. Där får det sitta ute i snön och återanvänder gamla rep. Det får inte så mycket mat och måste gå upp tidigt och jobba varje dag. Efter att Oliver har varit ”olydig” när han bad om mer mat fick han flytta.

Men det var lite knepigt att sälja honom. För ingen vill ha en olydig pojke. Men till slut blev han såld till en begravningsentreprenör. Där han får en lite snällare familj. Då han får mer mat och en godare säng att sova i samt tak över huvudet. Efter ett tag måste han börja jobba men han är lite klumpig och klarar inte av allt. Men till slut kommer det på vad han ska göra. Han skulle bli själasörjare. Som menas med att han skulle gå med dem döda och ser ledsen ut. Mamman som bor här är väldigt sträng och lite elak medans pappan verkar snäll och godhjärtad.  Men oturligt nog finns det en äldre pojk där som retar Oliver om hans mamma som inte finns. Då en dag blir Oliver så arg att han hoppar på brodden och börjar slå honom, blir pappan tvungen att slå honom med piskan. Familjen blir vansinnig och Oliver rymmer sedan på natten för att slippa få mer stryk.    


Oliver rymde till London. Där träffade han på en grabb som var kanske något år äldre. Pojken tar med sig Oliver till ”ledaren” Fagin. Fagin är en väldigt godhjärtad man. Men väldig rädd att hamna i fara. Fagin hjälper Oliver genom att Oliver får bo där och även få lite mat. Deras hus är väldigt gammalt och det är ganska fattiga.  Det visar sig att Fagin och hans grabbar egentligen är tjuvar när det lurar Oliver med att de gör näsdukar. Efter ett tag får Oliver lära sig ta grejer. Hos Fagin bor även Nancy en ung tjej som är väldigt snäll och sätter Olivers liv före sitt, hon vet ven hur man ska bete sig och säger aldrig i mot Fagin. Jag tror att Fagin har räddat henne någon gång för det står ganska nära varandra.  Hon känner igen sig i Oliver och vill inte att Oliver för alltid ska vara tjuv och hjälper honom att komma till en snällare familj där någon bryr sig om honom mer.

Själva Oliver Twist är en snäll pojke som är mycket väl uppfostrad. Han har inga föräldrar och får flytta runt mycket i sin barndom. Han är väldigt liten, kort och klen och kan inte försvara sig mot det stora. Han har även mycket respekt för dem. Han får lära sig ta grejer av dem rika. Men i själva verket tycker han att det är fel att ta saker. Man ser det på hans reaktioner. Innerst inne vet han vad som är rätt och fel.  

Budskapet i boken är väl att alla barn har det inte lika lätt. Vissa får kämpa för att passa in. Man kommer långt på att vara ärlig. Var den annan blick jag fick av boken. Författaren Charles Dickens ville ta upp saker om vad som hände när han var lite och under sin uppväxt och hur han såg på världen.  Jag tycker filmen var lite tråkig i början innan det började hända saker och man fick se hur det var under 1800-talet. Då boken utspelade sig. En film som jag tyckte vara värld att se.


Av: Emilia Larsson

Klass: 7


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar