tisdag 1 oktober 2013

Personbeskrivning - Cirkeln

Jag läser boken "Cirkeln" av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Jag har valt att berätta om Anna-Karin som är en av de sex huvudpersonerna i boken.

Anna-Karin är en lite annorlunda tonåring. Hon är blyg och lite försiktig. Hon är inte speciellt populär och har svårt för att få vänner. Jag får intrycket av att Anna-Karin är kraftig och relativt kort. Det verkar inte som hon gillar att se sig själv i spegeln. Jag tror att hennes utseende påverkar hennes självförtroende och det gör att hon ofta blir retad i skolan. Hennes brist på självförtroende gör det inte lättare för henne att stå emot när andra elever är elaka.
Anna-Karin bor på en bondgård med sin mamma och sin morfar. Hon älskar att vara med djuren och går ofta dit för att få tröst efter skolan. Hon mår ofta dåligt och vet verkligen hur det känns att vilja dö. Tanken på att göra slut på sitt stora lidande finns alltid där. Första gången hon kände så var hon bara åtta år gammal. Hon hade samlat tillräckligt med mod för att berättade om mobbarna för sin lärare och han tog det på fullaste allvar. Men detta gjorde inte saken bättre, faktum är att hennes liv bara blev värre efter den dagen.
Fler elever är elaka och ingen vill hjälpa henne längre.
Om hennes mamma bara någon gång hade frågat, hade hon kanske vågat berätta, i alla fall en liten del av hennes riktiga liv.
Så här ser inte Anna-Karins liv ut längre fram i boken. En natt förändras allting...

Adriana Lopez är rektor på skolan som Anna-karin går på. Hon bor ensam i en lägenhet i Engelfors. Hon verkar vara en bestämd person som vet vad hon vill med allting. Jag får uppfattningen om att hon är ganska hård i sättet och går ofta rakt på sak.

Anna-Karins relation till Adriana förändras en del efter ett tag i boken. I början av boken är hon som vilken rektor som helst. Längre fram i boken får de sex tonårstjejerna veta att hon inte alls är en helt vanlig person, hon är en häxa precis som dem är. Detta förändrar Anna-Karins uppfattning en hel del om hennes rektor och att gå till skolan varje dag har återigen blivit något hon oroar sig över.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar