måndag 30 september 2013

Personbeskrivning

Boken "Förr eller senare exploderar jag" av John Green, som jag läser, handlar om en tjej som heter Hazel som jag tänkte berätta lite om:
Hazel är en 16 år gammal tjej som vid 13-års ålder fick en cancerdiagnos i sköldkörteln. Hon bor i Indianapolis, USA, tillsammans med sin mamma och pappa. Hazel är besatt av TV-serien "American´s Next Top Model" och förutom att titta på det brukar hon läsa boken "Ett storslaget lidande" om och om igen. Hennes sociala liv är inte särskilt stort, men hon har nyligen gått med i en stödgrupp för cancersjuka barn där hon träffar en kille som heter Agustus. Förutom honom så brukar hon säga att hennes bästa vän är hennes mamma.
Jag får intrycket av att Hazel är en ganska lång och smal tjej, med kort brunt hår. Vart hon än går är hon tvungen att ha med sig en gastub med extra syre eftersom att hon ibland har svårt att andas pågrund av sin sjukdom. Hazel tycker om att klä upp sig, samtidigt som hon gärna är hemma och tittar på TV.
Tillsynes är hon en ganska vanlig tonårstjej i USA, men det finns en sak som skiljer henne från andra. Hon är bara 16 år men vet att hon snart kommer att dö.

En annan person i boken är Augustus Waters. Augustus är en 17-årig kille som för några år sedan blev fri från sin cancersjukdom i benet. Han och Hazel lär känna varandra när han en gång följer med sin vän Isac till samma stödgrupp som Hazel går i. Augustus är en otroligt djup och vänlig person, samtidigt som han är mycket svår att läsa av.
Hazel och Augustus har en komplicerad relation. Till en början av boken är de bara vänner, men ju mer tiden går så blir de mer förälskade i varandra. Både Hazel och Augustus vill inget hellre än att bli tillsammans, men samtidigt så är Hazel rädd för att "skada" Augustus när hon snart vet att hon kommer att dö. Hon är rädd för att hon ska lura i Augustus någonting som verkar äkta, men som både hon och han vet kommer att vara kortvarigt. Augustus förra tjej led av en hjärntumör som tog hennes liv, och Hazel är rädd för att hon kommer att tvinga Augustus att gå igenom samma kamp en gång till om de blir tillsammans. Själv anser Hazel att hon är en tickande bomb som förr eller senare kommer att explodera...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar