måndag 30 september 2013

Broderband: Thorn

Jag läser boken Broderband av John Flanagan. Jag har ganska höga förväntningar på den men än så länge är den ganska tråkig. Jag ska beskriva en person som heter Thorn. Han är inte bokens huvudperson men man vet lite grand om honom iallafall.

Thorn
Thorn är skandier. I Skandia där han bor så håller nästan alla män på med fiske eller så plundrar dem byar. Lite som vikingarna. 12 år innan bokens själva början så var Thorn med på en plundringsexpedition. När de var ute på havet så kom det en kraftig storm och Thorn förlorade sin hand. Han kunde inte längre svinga sin yxa eller sitt svärd med bara vänsterhanden, han var ingen bra navigatör och han kunde inte ro med bara en hand. Han kunde alltså inte vara till nytta på ett skandiskt skepp heller. De skandiska skeppen kallas vargskepp. Thorn blev väldigt ledsen och deprimerad eftersom han inte kunde göra det han älskade (segla och plundra) och expeditionen kostade också hans bästa väns liv. Han började dricka massor av brännvin och var berusad nästan hela tiden i ca 6 års tid.
6 år innan bokens början så hittar huvudpersonen Hals mamma Thorn sovande i en gränd. Hon tar med honom hem och ger honom ett jobb på sitt värdshus. Sedan dess så är han nykter.
Thorn blir som en pappa för Hal vars pappa är död. Hal har lite konstiga idéer och Thorn stöttar honom. Han verkar väldigt snäll och vill bara hjälpa Hal och hans vänner. Han lär också Hal att slåss inför en tävling.
Jag har inte kommit så mycket längre så att jag vet mer, men jag tycker det verkar som om att Thorn är lite småkär i Hals mamma. Det står inte men jag tycker bara att det känns så. Han verkar också lite konstig. Lite galen liksom. Men han är nog ganska smart och är duktig på det som skandier är. Han har lärt sig att använda sin vänsterarm väldigt bra och kan nog göra det mesta.

Hal
Hal är 16 år och nu så ska han vara med på ett träningsläger/tävlingar som alla 16-åriga skandier är med i. Thorn har ju blivit nästan som Hals pappa. Men ändå inte riktigt, dem är väldigt goda vänner. Faktum är att Hal inte vet så mycket om Thorn. Hal tror att Thorn förlorade handen i en strid men det var i en storm och det var skeppets kapten som gjorde det. Hal vet inte heller att Thorn har varit den Mäktige (en väldigt ärofylld titel) i hela 3 år, de som blir det brukar bara vara det i ett år. Thorns och Hals relation är väldigt bra. De har roligt och hjälper varandra. Hal respekterar Thorn väldigt mycket och han frågar Thorn om det handlar om strid eller vapen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar