måndag 4 november 2013

Broderband: bokredovisning

Jag har läst ut boken Broderband av John Flanagan
och tycker att den var bra. Nu är jag jätteglad att jag inte slutade och gav upp att läsa den i början för den blev jättebra i slutet. Boken var väldigt tråkig de första typ 10 kapitlen, men sen blev den väldigt spännande och läsvärd. Jag tror att man måste ha läst bokserien Spejarens Lärling innan man kan läsa den här för det är vissa kopplingar till dem böckerna som kan vara lite svåra att förstå annars.

Boken handlar om pojken Hal som bor i Skandia. Hans mamma kommer från Auralen men hans pappa är skandier. Skandier är stora och kraftiga medans folk från Auralen är lite mindre. Det gör att Hal inte är lika stor som sina jämnåriga. Hal är väldigt smart och han bygger ett eget skepp. Han kommer till och med på ett annat sätt att segla, sättet gör att man kan segla mot vinden. Det är nästan ingen som vill vara med honom, men han har några vänner. Det är hans bästa vän Stig, tvillingarna Ulf och Wulf som alltid bråkar och den mycket närsynte men starka Ingvar. Allihop hjälps åt med att bygga och segla båten. När skandiska pojkar fyller 16 så ska de vara med i en tävling. Där får de lära sig allt som en skandier ska kunna. Segla, navigera, slåss och mycket mer. Det är tre lag och Hals lag anses vara det lag som har störst chans att förlora. Men med sin list och bra taktik så hoppas dem att de ska kunna vinna över de andra lagen.
Mer tänker jag inte säga ifall någon vill läsa den.

Om jag ska ge boken något betyg så blir det nog 3/5 på grund av att den var så fruktansvärt tråkig i början.

Man ska nog gilla fantasy och typ äventyrsböcker, annars tycker man nog att den är väldigt tråkig hela tiden. I början handlar den väldigt mycket om segling och Hals skepp. Det är nog därför jag tyckte att den var så tråkig.

Bokens budskap är nog att även om man inte är störst och starkast så klarar man det mesta om man hjälps åt. Det betyder nog också att även om man är på ett sätt nu så betyder inte det att man alltid har varit så. John Flanagan tänker nog mycket på det, eftersom Spejarens Lärling nästan också har det budskapet.

1 kommentar:

  1. Du redovisar boken på ett tydligt sätt. Vad var det som gjorde att boken var tråkig i börjn och vad var det som gjorde att den sedan blev betydligt bättre? Bra att du inte gav upp.
    /Malin

    SvaraRadera