måndag 25 november 2013

Bokredovisning - Fjärde riket


Jag har läst boken Fjärde riket av författarinnan Maria Nygren.
Huvudkaraktären heter Blenda och vid bokens början har hon precis bytt skola till Ängholmsskolan. Hon märker snabbt att klassen ligger i obalans och att en enda tjej vid namn Hedvig ensam står vid makten. Hedvig kommer och går till lektionerna som hon vill, beter sig respektlöst mot både lärare och elever och får höga betyg genom att skriva av diverse uppsatser andra gjort före henne. Ingen kan heller säga till henne, eftersom hon är så pass populär och har så många som fruktar henne.
De andra i skolan har vant sig, men Blenda vill ha förändring.
Efter en fest kommer Hedvig i konflikt med sin bästa vän, Penny, vilket leder till att Penny inte längre har tillgång till de förmåner hon fick genom att stå Hedvig nära.

Penny hamnar i samma grupp som Blenda och en annan tjej (Lena-Stina) i ett arbete om Adolf Hitlers väg till makten.
Sakta men säkert börjar hon komma på en plan om hur de ska beröva Hedvig makten över skolan, med hjälp av historierna om Hitler.
Hon kontaktar Penny och Lena-Stina och får dem att lyssna på det hon har att säga. De bli naturligtvis skeptiska när de hör Blenda ta upp Hitler, men Blenda får de sakta att förstå att det här är för någonting bra och att det faktiskt kan fungera.
De får ihop ett tal, som de spelar in på Pennys mobil och sedan kopplar till skolans högtalarsystem så att hela klassen får höra meddelandet morgonen därpå. Men när talet strömmar ut i klassrummet börjar Hedvig skratta, och alla börjar skratta med henne så att Blendas ord blir allt otydligare och svårare att urskilja.
Detta ser de som ett stort nederlag, men sedan upptäcker Blenda att Hitler också misslyckades först, han kom inte in på skolan han sökte till.

De lyckas tillsammans få skolans orientering att bli nedlagd, till allas lättnad och Blenda, Penny och Lena-Stina börjar få mer respekt från samtliga i klassen.
Istället för orienteringen hålls det en dag i skolan där den som vill får hålla tal i matsalen. Blenda skriver ett nytt tal som hon länge övar framför spegeln för att få in rätt tonläge och handrörelser och som hon sedan läser upp i skolans matsal.
Fler och fler börjar lyssna på Blenda och Hedvig förlorar mer och mer för varje dag som går. Men till slut handlar det inte längre om att göra skolan bättre, utan att hålla fast vid makten till varje pris.

Författaren inspirerades av frågan ”Hur kunde Hitler skapa ett helt nytt rike?” och drog paralleller mellan det och tanken om status. Och var någonstans märks status allra tydligast? Jo, i högstadieklasser.
" ’Såklart var Hitler ett svin’, säger Blenda med en blick på LSD:s bleka ansikte. ’Men vi ska inte ta hans idéer. Det här handlar inte om vad han sa, utan om hur han sa det. Och om en sådan tönt lyckades skapa ett helt nytt rike borde vi åtminstone lyckas ta över klassen.’ ”
Sida 98

Boken utspelar sig i nutid, vilket man märker på beskrivningar av teknologi som mobiltelefoner, högtalarsystem och bildredigeringsprogram, men också på beskrivningarna av hur karaktärerna beter sig, vilka kläder de har etcetera.

Någonting jag fastnade för – inte en direkt händelse, men i alla fall – var inledningen till kapitlet på sida 387:
”Ibland kommer ljudet av explosionen långt efter det att själva smällen har ägt rum. Det är som om örat bedövas av kraften och stänger av. Kroppar som flyr över fälten, med ett hav av eld bakom sig, framrusande i total tystnad och inte förrän timmar, månader eller år senare återvänder hörseln. Och först då hörs dånet. Obevekligt.
Oändligt brutalt i all sin kraft.”
Det är ett dramatiskt och kraftfullt citat, jag vet inte varför jag fastnade för det men jag gillar det väldigt mycket.

Boken var inte av kioskvältarperfektion, men den hade sina stunder och karaktärerna var spännande att följa, även om de var lite svartvita och inte fullt så utvecklade som man kan hoppas på. Jag kunde som sagt känna igen mig i vissa situationer och karaktärsdrag och jag tycker att boken är läsvärd.
Men vissa saker var inte så genomtänkta, lärarna och rektorn begår grova tjänstefel hela tiden. De struntar i tystnadsplikten, tar enskilda, privata, samtal inför hela klassen och även om det ”bara är en bok” så stör det mig en aning.
Jag skulle ge boken betyget 2,5/5

Författaren (som nämndes  början) heter Maria Nygren och är född 2 februari år 1975. Hon är en svensk författare och regissör som är utbildad vid Dramatiska Institutet. Förutom boken Fjärde riket har hon också skrivit 100 meter lycka.

1 kommentar:

  1. Du beskriver bokens handling och personer väl. Hittar du något budskap i boken? Tror du att författaren vill säga något till oss läsare?
    Jag tycker boken verkar intressant och kan tänka mig att läsa den trots att det inte är en "kioskvältarperfektion", som du skrev i din text.
    /Malin

    SvaraRadera