tisdag 28 januari 2014

En världsomsegling under havet

Jag har läst "En världsomsegling under havet" av Jules Verne. Det var en väldigt lättläst version av den med mycket bilder.

Boken utspelar sig under havet. Den är skriven i jag-form och den som berättar är professor Pierre Arronax. Under den senaste tiden så har flera fartyg sjunkit på grund av att ett stort vattenodjur har gjort ett stor triangelformat hål i båten. Professor Arronax och hans betjänt får följa med på ett fartyg som fått i uppdrag att döda odjuret. Tyvärr så går det inte så bra, fartyget blir rammat av odjuret och sjunker. Professor Arronax, hans betjänt och harpun-jägaren Ned Land överlever. De hamnar uppe på odjurets rygg.Det visar sig att det inte alls är ett odjur utan en ubåt. De får komma ner i den och kaptenen på ubåten säger att de aldrig kommer att få komma tillbaka till civilisationen. Kapten Nemo, som kaptenen heter, ska precis börja en världsomsegling under havet och de tre skeppsbrutna blir såklart tvungna att hänga med i den högteknologiska ubåten. Men varför vill inte Kapten Nemo komma tillbaka till civilisationen? Kommer professor Arronax, hans betjänt och Ned Land någonsin få komma tillbaka till sina hem?

Boken är läsvärd, men om man är bra på att läsa så ska man nog försöka hitta en inte riktigt så lättläst variant. Det utelämnade mycket detaljer som jag skulle tror är med i originalet. Boken var spännande ibland och det var kul, t.ex. när en haj kommer när de är på en undervattenspromenad. Det som inte var så bra med boken var att den var så lättläst. Jag hade gärna läst en lite svårare version om det hade funnits när vi valde böcker.

Bokens budskap är nog att vi människor gör mycket dumma saker mot varandra och måste försöka vara snällare. Jag tänker inte säga varför jag tror det, men det har med varför Nemo inte vill tillbaka till civilisationen. Det kan också vara att man måste kunna förlåta de som har varit dumma, för man kan inte direkt säga att Kapten Nemo är så förlåtande till det som gjort att han vill stanna under havet resten av sitt liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar